Lezersbrief

'Dit is een valse start voor burgemeester Halsema'

Lezers reageren op de wantoestanden in de binnenstad, de 'urban jungle'. 'Kort samengevat: er moet veel, heel veel meer gehandhaafd worden.'

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Repressie, in de vorm van meer politie, minder vrijheden, is een dom antwoord op de problemen in de stad. De problemen zijn in Amsterdam toegenomen, maar dat komt niet omdat vrijheden zijn toegenomen of omdat het aantal politieagenten is afgenomen.

Nee, drukte en toerisme zijn toegenomen. Halsema's 'meer blauw op straat' is een uit de heup geschoten klassiek rechtse ­reactie die bewust om de werkelijke oorzaken heen draait. Bewust, omdat de burge­meester niet de belangen van de industrie wil schaden, ze profileert zich graag als rechts.

Een slimme reactie begint met de vraag: hoeveel miljoen toeristen kan Amsterdam aan? Vervolgens kunnen we een maximum stellen aan het aantal toeristenvluchten. Halveren die hap!

De vraag is natuurlijk of Halsema, in deze eerste echte bestuursdaad, zal kiezen voor Amsterdam of voor de toeristenindustrie.

Sjerp van Wouden, Amsterdam

Afgelopen week sprak ik een Duitse bezoeker in de omgeving van Eye en de A'DAM Toren over hoe toeristen Amsterdam beleven. Hij vatte het samen: ­toeristen zien Amsterdam als de speeltuin van Europa voor volwassenen. Dat is dus ons imago!

Karina Rethmeier, Amsterdam

De bevindingen van de Amsterdamse ombudsman op de Wallen zijn duidelijk en bevestigen wat bewoners en bewonersorganisaties al enkele jaren roepen. Kort samengevat: er moet veel, heel veel meer gehandhaafd worden.

Daarvoor is medewerking nodig van het kabinet en in het bijzonder minister Grapperhaus.

Burgemeester Halsema wil met hem in gesprek, maar helaas verzwakt ze direct haar onderhandelingspositie door de bevindingen van de Amsterdamse ombudsman, die tijdelijk op de Wallen woont, niet volledig te onderschrijven. Het valt volgens haar wel mee.

Een valse start wat betreft het handhavingsdossier, haar onderhandelingspositie, relatie met de binnenstadsbewoners en de samenwerking met de ombudsman.

Ton Jacobs, Amsterdam

Ombudsman Arre Zuurmond stelt in Het Parool dat handhavers het op de Wallen niet meer in de hand hebben. Veel slenteraars doen waar zij zin in hebben en ook bij overtredingen van de wet wordt er nauwelijks ingegrepen. ­Eigenlijk staat er, met alle waardering voor de inspanningen van de ombudsman, niets nieuws.

Meer dienders en pittige handhavers, die ook nog meer bevoegdheden hebben, is wellicht het overwegen waard. Kosten mogen nauwelijks een rol spelen.

Toen ik las, dat Zuurmond erop hoopt, dat burgemeester Halsema nog eens een rondje met hem maakt op de Wallen, moest ik toch hartelijk lachen. Ziet u het voor u? Femke, te midden van een horde fotografen, die elkaar vertrappen om de foto van het jaar te maken.

Nee, geachte ombudsman, ga door met uw nuttige werk en laat Femke met rust. Zij is nog niet toe aan dit soort taferelen. Laat haar nog maar een tijdje roepen, dat Amsterdam het heeft.

Aart Stijntjes, Diemen

Lees ook: Politieke wil ontbreekt voor aanpak van de 'urban jungle'

Meer over