PlusColumn

Dit Braziliaanse elftal ging historie schrijven

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

In Laren woonde een gezin met vier kinderen. Als de kinderen in de zomervakantie hun oma opzochten in Zuid-Frankrijk, boekte hun moeder altijd twee vluchten. Altijd. Als een vliegtuig neerging, was ze ze niet allemaal in één keer kwijt.

Daphne Deckers en Richard Krajicek vliegen nooit samen. Zodat altijd één ouder overblijft om voor de kinderen te zorgen. In Amerika mogen de president en de vice-president niet samen vliegen.

Aan dat soort dingen dacht ik, toen ik las: "Braziliaans voetbalteam neergestort, vijf overlevenden." Voetbalteams vliegen bijna altijd samen.

Chapecoense is geen wereldberoemde club met wereldberoemde spelers. Maar ze gingen geschiedenis schrijven, dat tweette de club niet lang voor vertrek.

Want het was een feestelijke vlucht. De club was op weg naar de finale van de Copa Sudamericana. Niet zoals Real Madrid naar een finale gaat, maar zoals Heracles naar de finale van de Europa League zou gaan. Uitgelaten. Niet quasi verveeld. Geen grote koptelefoons op het hoofd, puur uit angst daardoor iets te missen. Dit kwam misschien nooit meer voor. Het team was boven zichzelf uitgestegen.

De tegenstander in de finale was Atlético Nacional, de club waar onze Sánchez vorig ­seizoen speelde. Zij hebben Chapecoense gisteren de overwinning geschonken.

Een prachtig gebaar maar het maakt de situatie nog tragischer. Het lijkt wel een slechte film. Waarbij iemand beslist dat het misschien 'interessanter' is als dit gekke team niet echt die finale haalt en dan wint. Zoals in zo veel sportfilms waarin de underdog altijd triomfeert.

Er waren ook 21 journalisten aan boord, bemanning en vast ook een clubarts, een fysio en een materiaalman. Aan hen zijn talloze moeders, vaders, broers, zussen en kinderen verbonden. En reservespelers die eerst nog licht of openlijk jaloers achter bleven.

Kevin van Nunen van de website Ajax Life beschreef hoe hij nu altijd anders zal kijken naar dat standaardzinnetje waar je eigenlijk nooit aandacht aan besteed: "Ajax veilig geland."

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over