Han Lips

Dinge-Dong? Het NOS-journaal kon de verleiding niet weerstaan

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de zomer is aangebroken voor het NOS-journaal.

Han Lips
Het NOS-journaal Beeld NPO 1
Het NOS-journaalBeeld NPO 1

Het was allemaal de schuld van Edith Schippers. De minister grapte bij het startschot voor de race om het Europees Geneesmiddelen­bureau namens Nederland te hopen op douze points.

Het NOS-journaal kon de verleiding niet weerstaan en begon het item met inmiddels behoorlijk oude beelden van Teach-In met Dinge-Dong op het Eurovisie Songfestival.

Ach, waarom ook niet? De zomer is begonnen, en als we op deze manier het taaie nieuws wat smakelijker kunnen opdienen.

Geen vooruitgang in de formatie? Beelden van een zwoegende Evert van Benthem op de Bonkevaart. Ron Fresen neemt over met oranje schaatsmuts op het hoofd: "Er lijkt geen einde te komen aan deze lijdensweg."

Nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau? Marco van Basten scoort in het Olympiastadion, met aansluitend beelden van de huldiging op de Amsterdamse grachten.

Eva Wiessing interviewt CPB-directeur Laura van Geest met confetti in het haar. "Dit is een goed stel cijfers hoor. Daar mogen we reuzetrots op zijn als klein kikkerlandje."

Theresa May stelt zich onwrikbaar op in de onderhandelingen over de brexit? Ha, daar hebben we Herman Koch in zijn onvergetelijke creatie van kantoorklerk Jos die zijn boterhammen van thuis met een brede lach in de prullenbak laat vallen. Correspondent Arjan Noorlander: "De sfeer in Brussel laat zich het best samenvatten als 'toedeledokie'."

De koning en de koningin op staatsbezoek in Japan? Meneer en mevrouw De Bok gaan eten in een Japans restaurant. Kysia Hekster veegt de tranen uit haar ogen en zegt te hopen dat het koninklijk paar heeft meegekeken om te weten hoe het vooral niet moet, daar in het land van de rijzende zon.

En kijk daar eens, daar komt Peter Kuipers Munneke in een opblaasbare roeiboot aanpeddelen met het weer van morgen!

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over