Menno Pot. Beeld Artur Krynicki
Menno Pot.Beeld Artur Krynicki

Die aanloop van Dusan Tadic, lieve jongen toch

PlusMenno Pot

Menno Pot

Achteraf is het altijd makkelijk lullen, maar met kennis van de 88ste minuut wordt de gemiste strafschop van Dusan Tadic, 54 speelminuten eerder, warempel een beetje ontroerend.

Die aanloop, lieve jongen toch. De onzekerste aanloop sinds die van Sonny Silooy op 22 mei 1996 in Rome, in die penaltyserie tegen Juventus on dope.

Dat zijn de mooiste, in zekere zin. Stoere voetballers, met hun fysieke zelfvertrouwen, die ineens een aanloopje nemen alsof ze een pamper vol warme smurrie om de billen dragen, zodat je nog vóór de ontmoeting tussen voet en bal weet: nope, dit gaat ’m niet worden.

Na pasje één en twee denk je: ik kan nog naar de wc voordat je bij die bal arriveert. Normaliter komt met de pasjes drie en vier de acceleratie. Als die uitblijft, weet je: dit gaat mis.

Dusan Tadic is de laatste tijd gewend om de reactie van de keeper af te wachten en de bal dan in de andere hoek te deponeren. Dat was ook nu het plan, maar onderweg openbaarde zich een probleem: keeper Mattijs Branderhorst gaf geen kik.

En toen dacht Dusan, terwijl hij op de cruisecontrol voorwaarts bleef tippelen: shit, hier heb ik dus niet over nagedacht, ik heb geen plan B (van bewegingsloos, in dit geval). Precies op dat moment werd de grote Tadic weer mens. Het omduwen van Antony tegen Feyenoord, het gerol en gejammer tegen Sparta en PSV; ach, empathie, hier stiefelde een mens van vlees en bloed op de bal af, ongerust over de zeer nabije toekomst.

En hij werd nog kwetsbaarder. Na de wedstrijd sprak Dusan Tadic twee woorden die je niet met hem associeert: “No confidence.” Hij had het over de ploeg, maar voelde zich er deel van. Dat zag je. Ik zeg: heilzame misser. Welkom terug, captain. Vanaf heden weer on fire: Dusan Tadic, mind and senses purified.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij presenteert de wekelijkse Ajaxpodcast Branie op maandag en schrijft elke week een column over de club. Lees ze hier terug.

Reageren? m.pot@parool.nl.

Meer over