Han Lips

Derk Bolt kwam thuis met een van de bijzonderste afleveringen van het seizoen

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: een familieavond in huize Lips.

Han Lips
Still uit 2Doc Babyluik Beeld  KRO-NCRV
Still uit 2Doc BabyluikBeeld KRO-NCRV

Lips had een familieavond. Eerst was daar de documentaire Babyluik, waarin de totstandkoming van een automatiekachtig luikje voor vondelingen werd gevolgd. Een prijzenswaardig initiatief waarmee voorkomen moet worden dat kinderen twee uur na hun geboorte worden gevonden in een Amsterdamse berm, zoals vijftiger Erik overkwam. 'Je weet donders goed dat je geen echte ouders hebt,' vatte hij zijn levenslange frustratie samen.

Voor de twintigjarige drieling in Spoorloos was er meer hoop hun biologische ouders te vinden: zij waren niet anoniem afgestaan. Derk Bolt vouwde dus de benen op, nam een piepklein vliegtuigje, baande zich een weg door de Colombiaanse jungle en kwam thuis met een van de bijzonderste afleveringen van het seizoen tot dusver.

Niet alleen omdat zelfs in verlaten riviergebied iedereen zich de drieling kon herinneren of de gevonden moeder één dag na het goede nieuws over haar zoons een dochter verloor. Nee, het snotteren begon toen de vrouw de adoptiemoeder van de jongens in haar piepkleine Villa Kakelbonthuisje in de armen viel met de woorden: 'En dit is de moeder van mijn kinderen!'

Direct daarop volgde Liefde voor later, over jonge gezinnen waarvan een ouder doodziek is, maar we sloegen het even over. Er is maar zo veel carpe diem en memento mori dat een mens op een avond kan verdragen.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over