PlusDerk Sauer

De zuivel­ambities van Poetin: geen idee van stikstof

Derk Sauer

Jaren terug reed ik met Rusland­correspondent van Elsevier Hans Crooijmans door een winters landschap naar zijn veehouderij op een paar uur afstand van Moskou.

Crooijmans is een boerenzoon en net als een hoop andere Nederlandse boeren zag hij een gat in de Russische markt.

Voor een prikkie kocht hij een ter ziele gegane kolchoz op. Hij importeerde Hollandse koeien en sloot met zuivelreus Danone een contract af voor de levering van zijn melk.

Succes leek verzekerd, maar de praktijk bleek zoals vaker in Rusland weerbarstig. Met een mengeling van humor en ergenis deed Crooijmans in de auto verslag, waarbij thema’s als dronkenschap, bureaucratie en jaloerse buren een belangrijke rol speelden.

Toch kon ik niet anders dan onder de indruk zijn toen we door de stallen liepen. Niet zo hightech als in Nederland maar met in ieder geval ruimte zat. Op een paar honderd hectare meer of minder wordt in Rusland niet gekeken.

Toen ik Crooijmans later op een receptie bij de Nederlandse ambassade weer trof, vertelde hij dat zijn koeienavontuur alweer voorbij was.

“Een illusie armer, maar een Russische ervaring rijker,” lachte hij.

Ik moest aan Hans denken toen ik deze week las dat Rusland dit jaar voor 100 miljoen euro aan koeien heeft geïmporteerd. Dat zijn 45.000 Friese Holsteiners. Rusland is nu met stip de grootste importeur van koeien uit de Europese Unie.

Dat wordt alleen maar meer, want president Poetin is erop gebrand Rusland binnen acht jaar geheel zelfvoorzienend te maken op het gebied van zuivelvoorziening. Dat lukte al met graan – Rusland is samen met Oekraïne inmiddels de grootste exporteur ter wereld – en met pluimvee. De ambities van Rusland reiken nog verder, want buurland China is een enorme potentiële afzetmarkt voor zuivel.

“Rusland zet enorme stappen,” zegt René ­Kremers van Difco International, een agrarisch consultancybureau, in The Moscow Times.

“Het land is van prima kwaliteit en goedkoop, het klimaat gunstig en de overheid helpt met subsidies en goedkope leningen.”

Van stikstof heeft bovendien niemand ooit gehoord.

Vandaar dat er nu voor miljarden in de veehouderij wordt geïnvesteerd en ook de Russische oligarchen zich massaal in deze business storten. Voorbij zijn de dagen van vervallen kolchozen en sovchozen. Met Duitse en Nederlandse technologie verrijzen hypermoderne superfarms.

Terwijl wij in Nederland met vier miljoen koeien ruimschoots tegen de grenzen van het hoogst haalbare zijn aangelopen, staat het 411 keer grotere Rusland met slechts acht miljoen koeien pas aan het begin van zijn potentie.

Nederlanders gebruiken al Russisch gas. Wie weet drinken we over een paar jaar ook wel Russische melk.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist van Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over