null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

De zaak van Holleeder is er steeds meer een van oude mannen

PlusPaul Vugts

Paul Vugts

Het hoger beroep waarin de inmiddels 62-jarige Willem Holleeder vecht tegen zijn levenslang voor moord­opdrachten, is steeds meer een zaak van oude mannen met oude verhalen – voor zo ver ze nog in staat zijn die op te rakelen.

Van de getuigen voor deze week moest er één worden geschrapt. Overleden. Een ander, de invalide geschoten pillenbaron Ronald van Essen, is te ver heen om te worden verhoord. Een derde veteraan kan Spanje niet uit omdat zijn artsen dat onverantwoord vinden.

De gepensioneerde hasjhandelaar Norbert (67), ‘zakenman’ prefereert hij zelf, kwam wel opdraven. Kalend, met een getrimd baardje om zijn gebeeldhouwde hoofd. Hij hield zijn driekwart jas aan over zijn ruitjesoverhemd en sprak veelal naast de microfoon.

Zijn geheugen hapert.

Hij was heel succesvol en verkeerde met de groten uit het milieu, van de jaren zeventig tot na de millenniumwende. Klaas Bruinsma, Sam Klepper, Johnny Mieremet, Willem Endstra. “De hele kliek. Allemaal doodgeschoten.”

Hét verhaal van Norbert gaat over de leider van de ‘Joegomaffia’ van weleer, Sreten ‘Jotsa’ Jocic. Die eiste twintig jaar geleden een miljoen gulden omdat Norbert het had opgenomen voor ‘een oké iemand’ die ter verantwoording was geroepen omdat een container hasj in beslag was genomen.

Typisch zo’n opgeblazen probleem waarmee Jotsa rivalen afperste.

Nadat een vriend de maffiabaas had laten weten dat Norbert ‘geen miljoentje meer kon trekken’, zoals vroeger, voerde de Joegobaas de druk op. Hij belde Norbert met de mededeling dat die ‘morgen maar om vier uur op teletekst moest kijken’. Vervolgens werd Norberts vriend Sam Klepper geliquideerd. Teletekst berichtte. Jotsa belde weer: “Zie je wat ik kan?”

Hasjbaas Norbert past in een bont gezelschap getuigen die Holleeder heeft opgeroepen om ze te laten schetsen dat andere zware criminelen dan hijzelf de liquidaties lieten plegen waarvoor hij levenslang kreeg.

Het viel vast tegen dat Norbert het gerechtshof vertelde dat Willem Endstra hem kort voor zijn gewelddadige dood had verteld dat Holleeder hem wilde vermoorden. Endstra was Holleeders slaaf geworden, zei Norbert.

Eerder had ‘Bassie’ V. getuigd, de nu 63-jarige boezemvriend van Cor van Hout, die volgens de rechtbank in 2003 in Holleeders opdracht is geliquideerd.

‘Bassie’ sprak in beeldend proza over vervlogen tijden, maar zijn herinneringen waren vaag. Dan erbij: “Ik zat nooit ergens bij. Ik reed Cor, zat in de hoek en bestelde eten, zoals u ziet.”

De getuige keek van onder zijn bril demonstratief naar die forse buik onder zijn bretels. Dat hij Cors ‘lijfwacht’ heette, is een gotspe. “Lijfwacht... Flauwekul. Als ik naar die deur daar loop, ben ik al nat.”

Holleeder zal hopen dat behalve smakelijke anekdotes nog wat ter tafel komt waaraan hij wat heeft.

Paul Vugts schrijft elke vrijdag over zijn werk als misdaadverslaggever.

Reageren? paul@parool.nl

Meer over