null Beeld Artur Krynicki.
Beeld Artur Krynicki.

De virtuele wereld gaat met m’n dochters mee op reis

PlusDe eeuw van mijn dochters

De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven straks eruit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: hoe gaan mijn dochters reizen?

Art Rooijakkers

‘Altijd dat heerlijke moment waarop je op 16 juli een mail stuurt aan Nederlanders en je een out of office reply krijgt ‘ik ben er half augustus weer’,’ twitterde Amerikacorrespondent Erik Mouthaan onlangs. 83 procent van de Nederlanders gaat op vakantie, we gaven er in totaal bijna 20 miljard euro aan uit. Daarin zijn we niet uniek. Toerisme is de snelst groeiende industrie ter wereld. Op onze bestemmingen – Barcelona, Rome, Venetië – wordt het steeds dukker. Van massatoerisme naar overtoerisme; in Amsterdam kunnen we erover meepraten. Dus wat wordt de droomvakantie van mijn dochters over pak ’m beet twintig jaar?

“Uiteindelijk gaat de wal het schip keren,” voorspelt strategisch adviseur Maurits Kreijveld wiens bril altijd op de toekomst is gericht. “De trend is nu nog dat toeristen allemaal naar de hotspots willen die in de reisgidsen staan. Gevolg: nog langere rijen, nog langer wachten.”

Dat kuddegedrag vreet uiteindelijk zichzelf op. “De nieuwe luxe is ruimte, rust en natuur,” onderschrijft Gerben Hardeman die zich voor brancheorganisatie ANVR over het toerisme van de toekomst buigt. “Met de groei van de wereldbevolking en een steeds groter deel daarvan dat in de stad woont, gaan jouw dochters op zoek naar bestemmingen waar ze zich welkom voelen en waar het lokale en authentieke gevoel overheerst. Op een andere manier dan nu in hartje Amsterdam met al die Nutellashops.”

Die bestemming kiezen wordt een stuk makkelijker, door dat op basis van ervaringen te doen, legt Hardeman uit. Dat is maar goed ook, want als die twee ook maar een beetje op hun vader lijken, zullen ze gebukt gaan onder keuzestress.

“Via influencers die livestreamen terwijl ze een trui aan het weven zijn in Patagonië of aan het duiken zijn op de Malediven, krijgen jouw dochters gepersonaliseerde reistips die passen bij hun ethische waarden, levensstijl en interesse.” Die virtuele wereld gaat met ze mee op reis. Kreijveld: “Bestemmingen worden interactiever. Dankzij virtual reality zitten we straks op safari middenin een BBC-natuurdocumentaire. Nu valt zo’n reis soms toch tegen, omdat het minder mooi is dan op tv.”

Of het gaat nog verder, toeristen die à la de Franse schrijver Xavier de Maistre hun huis niet eens meer verlaten. “Een nieuw soort reis die nu nog niet bestaat. Dankzij een VR-helm en stimulering van je zintuigen en hersenen speel je op fantasiebestemmingen bijvoorbeeld mee in een aflevering van Dexter.”

Tot het zover is, blijft er een vraag. Hoe komen mijn dochters op hun bestemming, vraag ik me af, met boter op mijn hoofd, want veel vliegkilometers achter de rug. Mede dankzij de spectaculaire groei van het vliegverkeer is toerisme nu al verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Kreijveld, zelf op fietsvakantie in Hongarije, denkt daarom dat vliegen in de nabije toekomst door milieuheffingen duurder zal worden. “De goedkope tickets van nu kun je vergelijken met de kiloknallers waarmee we onze barbecue vullen; dat houdt een keer op.” Misschien maar goed ook, bedenk ik me. En dan komt er melding rechtsboven op mijn scherm, een mailtje van Ryanair: ‘25 procent korting op 12 duizend stoelen.’

Toch maar even kijken.

Voor deze rubriek werkt Art Rooijakkers ­samen met studenten (Condor) van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Meer over