Om de Wereld

De toekomst voorspellen over wat niet gaat gebeuren

Eén kwestie, twee visies: de Amsterdamse blik en een mondiale kijk op de actualiteit. Deze week: de toekomst voorspellen.

Max Pam en Paul Brill
Pam:
Pam: "De letters I amsterdam komen te staan op het nieuw aangelegde Johan Cruijffplein in de Watergraafsmeer. Het wordt zo'n succes onder toeristen dat de ondernemers in de Concertgebouwbuurt klagen dat zij geen klandizie meer hebben."Beeld anp

Het doen van voorspellingen is een heikele exercitie, vooral als het om de toekomst gaat. Correcte bronvermelding van citaten is trouwens ook geen sine­cure, vooral als het om het verleden gaat. Want van wie is de snedige toevoeging 'vooral als het om de toekomst gaat'?

Minstens vijf namen doen de ronde: Oscar Wilde, Mark Twain, Samuel Goldwyn, Niels Bohr en Nostradamus. Laatstgenoemde komt natuurlijk het eerst in aanmerking: hij was per slot van rekening gespecialiseerd in profetieën. En hij hield ze zo vaag dat sommigen menen dat hij zelfs grote gebeurtenissen van vier eeuwen later, zoals 9/11, heeft voorzien.

Dat er enorm is geknoeid met zijn teksten en dat er ook de nodige verzinsels aan toegevoegd zijn, deert de (bij)gelovigen kennelijk niet.

Les één voor de profeet die droog brood eet, is dus: houd het redelijk vaag. Les twee: maak altijd een omtrekkende beweging. Zo is het beslist veiliger om te verkondigen wat niet gaat gebeuren dan wat wel gaat gebeuren.

Als je er dan, conform de hedendaagse mores, ook nog een officiële disclaimer aan toevoegt, kan je eigenlijk niets gebeuren. Zie hier de wereld volgens Brill in 2019:

- Er komt geen tweede brexitreferendum.

- Donald Trump wordt niet afgezet als president van de Verenigde Staten.

- Vladimir Poetin wordt niet afgezet als president van Rusland.

- België is stuurloos, maar valt niet uit elkaar.

- Mohammed bin Salman wordt geen koning van Saoedi-Arabië.

- Emmanuel Macron wordt geen koning van Frankrijk.

- Het voorrecht van Israël om als enige land ter wereld in een jaar minstens twintig keer door diver­se VN-instellingen te worden veroordeeld, komt niet in gevaar.

- Ivanka Trump ontkent niet dat ze wellicht haar vader wil opvolgen in 2024.

- Frans Timmermans wordt niet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

- Tot verdriet van Alice Walker en vele anderen worden er wederom geen bewijzen gevonden voor de echtheid van de Protocollen van de Wijzen van Zion.

- Hoewel ze het met Brussel voortdurend op een akkoordje gooit, boet de populistische regering van Italië niet in aan populariteit.

- De Britse Labourpartij krijgt er geen Joodse ­leden bij.

- Er verandert niets aan de impasse rond het Cata­laanse streven naar onafhankelijkheid: de ene helft is voor, de andere helft is tegen.

- Hoewel hij ermee dreigt, trekt president Trump de Amerikaanse troepen niet terug uit (het overwegend Democratische) Californië.

- Koningin Elizabeth valt niet van haar paard en treedt niet af.

- Over een jaar wordt deze rubriek niet geschreven door een robot.

Paul Brill

Koningin Elizabeth valt niet van haar paard en treedt niet af. Beeld EPA
Koningin Elizabeth valt niet van haar paard en treedt niet af.Beeld EPA

Pam

"Wij gaan achteruit de toekomst binnen," heeft Paul Valéry gezegd. Een grote waarheid, want wij kennen alleen het verleden en van de toekomst weten wij niets. We kijken terug naar het verleden, maar wij hebben geen ogen in onze rug. Zij die verkondigen de toekomst te kennen, worden soms erg rijk; dat zijn meestal oplichters.

In mijn leven heb ik nooit anders meegemaakt dan toekomstvoorspellingen die niet uitkwamen. Zelfs gerenommeerde planbureaus zaten er regelmatig naast, hoe precies hun statistieken ook in elkaar staken. Zelf houd ik mijn voorspellingen liever dicht bij huis:

- In 2019 gaat in Amsterdam, na een jarenlang gevecht, de scooter eindelijk van het fietspad af. Veel scooterrijders zullen zich niet aan dit verbod houden. Aanvankelijk vindt strenge handhaving plaats, maar die zal langzaam verpieteren.

- De letters I amsterdam komen te staan op het nieuw aangelegde Johan Cruijffplein in de Watergraafsmeer. Het wordt zo'n succes onder toeristen dat de ondernemers in de Concertgebouwbuurt klagen dat zij geen klandizie meer hebben.

- Antirookadvocaat Bénédicte Ficq wraakt een rechter die stiekem op de wc bij hem thuis een sigaret heeft opgestoken. Haar wrakingsverzoek wordt afgewezen. Ze loopt boos weg en gaat voortaan weer de nobele zaak van Badr Hari verdedigen.

- Burgemeester Femke Halsema wordt elke maand door de media geïnterviewd over de vraag hoe het nou is om burgemeester van Amsterdam te zijn. Deze krant krijgt tien opzeggingen omdat Theodor Holman nog steeds niets positiefs over Halsema heeft geschreven.

- Bij de komende provinciale verkiezingen wordt D66 in Amsterdam gehalveerd. Alexander Pechtold, zojuist vader geworden, zegt vanuit zijn schuilplaats dat het de schuld is van Geert Wilders. Een rapport van minister Ollongren over de ineenstorting van D66 raakt weg en wordt pas maanden later in een la teruggevonden.

- Schiphol viert de miljoenste vliegbeweging op één dag. Dick Benschop, baas van Schiphol, serveert champagne voor al zijn medewerkers, maar zegt in een toespraak dat Schiphol 'wel sociaal wil blijven voor zijn omgeving'.

- Met de hogere btw-tarieven als aanleiding ziet de horeca, de Amsterdamse voorop, de kans schoon om ook de prijzen eens flink te verhogen. Dat is nodig 'omdat alles duurder is geworden'. Daar hebben ze helemaal gelijk in, nu ons biertje en ons glaasje wijn zo flink in prijs zijn gestegen.

- Verder voorspel ik u een gelukkig 2019, maar als dat niet lukt, moet u niet bij mij zijn.

Max Pam

Burgemeester Femke Halsema wordt elke maand door de media geïnterviewd over de vraag hoe het nou is om burgemeester van Amsterdam te zijn. Beeld anp
Burgemeester Femke Halsema wordt elke maand door de media geïnterviewd over de vraag hoe het nou is om burgemeester van Amsterdam te zijn.Beeld anp
Meer over