Opinie

'De stad is klaar voor een vrouwelijke burgemeester'

Deze vrouwen presenteren, zodra de vertrouwenscommissie gevormd is, een lijst met tien vrouwen die perfect in staat zijn de functie van burgemeester van deze stad te vervullen

Het Parool
Al sinds de benoemingen van Schelto Patijn en Job Cohen werd in de profielschets opgenomen dat de voorkeur uitging naar een vrouw. Beeld anp
Al sinds de benoemingen van Schelto Patijn en Job Cohen werd in de profielschets opgenomen dat de voorkeur uitging naar een vrouw.Beeld anp

Op de website mijnnieuweburgemeester.amsterdam van de gemeente Amsterdam kunnen inwoners van de stad zeggen aan welke eisen, wensen en verwachtingen de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Deze reacties worden gebruikt bij het opstellen van de profielschets door de gemeente.

Opvallend veel mensen laten via de website weten dat ze een vrouwelijke burgemeester willen. Die mening delen wij van harte.

Gênant
Amsterdam heeft sinds 1343 meer dan zevenhonderd mannelijke burgemeesters versleten. Naast Rotterdam is Amsterdam de enige stad van formaat in Nederland die nog nooit een vrouwelijke burgemeester heeft gehad.

Voor een wereldstad die zich erop laat voorstaan geëmancipeerd, divers, tolerant, genderneutraal en progressief te zijn, begint dit gênant te worden.

Al sinds de benoemingen van Schelto Patijn en Job Cohen werd in de profielschets opgenomen dat de voorkeur uitging naar een vrouw.

Dit fenomeen zien we te vaak bij top­benoemingen.

Met de mond wordt beleden dat wordt gezocht naar een vrouw, maar in de praktijk wordt toch een man benoemd met het argument dat er geen geschikte vrouw te vinden was.

Dat is je reinste onzin. Er zijn genoeg sterke, deskundige en ervaren vrouwen die geknipt zijn voor de rol van burgermoeder.

Frisse wind
De tijd is rijp en de stad is klaar voor een frisse wind. Een energieke vrouw die de polarisatie in toom weet te houden en die de burgers kan verbinden. Een vrouw die een grote liefde heeft voor de stad, die de authenticiteit van Amsterdam weet te koesteren en tegelijkertijd een dynamische visie heeft op de toekomst. Een wereldwijf voor onze geliefde wereldstad.

Wij willen de commissie aansporen en inspireren. We presenteren, zodra de vertrouwenscommissie gevormd is, een lijst met tien vrouwen die perfect in staat zijn de functie van burgemeester van deze stad te vervullen.

Laila Abid, Hedy d'Ancona, Sigrid van Aken, Naima Azough, Barbara van Beukering, Hadassah de Boer, Kathalijne Buitenweg, Ernestine Comvalius, Louise van Deth, Caroline van Dullemen, Adriana Esmeijer, Renee Fokker, Annemarie van Gaal, Machteld van Gelder, Karin van Gilst, Halleh Gorashi, Jacqueline Grandjean, Sandra den Hamer, Corinne Heijn, Astrid van Heumen, Mechtild van den Homberg, Milène Hoving, Alexandra van Huffelen, Mira Kho, Judikje Kiers, Neelie Kroes, Willemijn Maas, Ans Markus, Touria Meliani, Funda Mujde, Dertje Meijer, Marjolein Moorman, Lidy Nicolasen, Nelleke Noordervliet, Saskia Noort, Anousha Nzume, Annelies Putman Cramer, Imme Rog, Marja Ruigrok, Winnie Sordrager, Marleen Stoltz, Anne-Marie Stordiau, Liesbeth van Tongeren, Willemijn Verloop en Dieuwke Wynia

Meer over