Han Lips

De Russen hebben niets te vrezen van ons leger

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het gebrekkige Nederlandse leger in EenVandaag.

Han Lips
EenVandaag Beeld NPO 1
EenVandaagBeeld NPO 1

Ze zeggen dat het oorlog wordt, en met steeds meer schurken en idioten aan de macht is die prognose misschien minder denkbeeldig dan pak hem beet zes maanden geleden.

Het is voor ons te hopen dat de vijand nog even geduld kan oefenen, want uit een reportage van EenVandaag werd duidelijk dat onze troepen allesbehalve gevechtsklaar zijn.

Gebrekkige uitrusting, slecht onderhouden of defect materieel en een chronisch tekort aan munitie maken dat, zoals dat zo mooi heet, de basisinzetbaarheid van onze manschappen niet op orde is.

Het is onder de huidige omstandigheden volstrekt onverantwoord om mensen op missie te sturen, vertelde in de studio een woedende Anne-Marie Snels namens de militaire vakbond AFMP, een naam als van een illegaal verhandeld wapen.

Het was een beetje een merkwaardige reportage. De achtergronden bij het nieuws kwamen van een man die de krijgsmacht vijf jaar geleden had verruild voor de burgermaatschappij.

Kennelijk was er geen militair bereid gevonden om te vertellen hoe het is om zonder munitie ten strijde te trekken. Er waren nog oude archiefbeelden van een militair die klaagde dat de zakken van zijn uniform niet diep genoeg waren.

In de studio vertelde Snels, nog steeds woedend, een aanvalsplan te hebben gemaakt. Dat klonk als een nuttige bijdrage, maar het bleek te gaan om een plan om de politiek in Den Haag te bewerken.

Hoe zullen de militaire inlichtingendiensten in Rusland naar het item hebben gekeken? Ongetwijfeld met grote vreugde. Vanwege presentatrice Jojanneke van den Berge met haar figuur als een transkaukasische berk en haar ogen grijs als de Wolga, maar ook vanwege de nuttige en gratis geleverde informatie over de leeuw die in de bad­kamer mopperend op zoek is naar zijn tanden.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over