PlusColumn

De naam 'Kluivert' moet een enorm gewicht zijn om te dragen

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Het was niet moeilijk om de wedstrijdselectie van Justin Kluivert op mezelf te betrekken. Want als de tweede zoon van een vijf jaar ouder jeugdidool bij de wedstrijdselectie zit, realiseer je je dat je echt oud aan het worden bent.

Ik was fan van Patrick Kluivert. En misschien ben ik het nog. Al mocht je geen fan meer van hem zijn, vanwege het ­ongeluk en vooral de manier waarop hij daarmee omging en nog weer later die verkrachtingszaak. Een voorval waarin je ook als er inderdaad sprake was geweest van 'vrije wil' ­weinig smakelijks en sympathieks kon ontdekken.

Toch bleef er iets om hem heen hangen. Beelden van Kluivert, zeker van voor het ongeluk, toonden een jongen met wie iedereen bevriend wilde zijn.

Niet per se omdat hij in Ajax 1 speelde, maar door charmante branie en een brede lach. Hij was in alles aan­stekelijk. Als hij lachte, moest je lachen. En zijn tranen na de Champions Leaguefinale, ­leiden nog altijd, steeds weer, tot tranen bij mij.

Justin lijkt sprekend op zijn vader. Zijn hoofd dan. Hij is een stuk kleiner en ook minder gespierd. Ik herinner me de benen van Patje als twee enorme bonken staal. Ook lijkt hij bedeesder. Voor de camera in ieder geval.

Vrijdagavond zag ik Justin spelen met Jong Ajax tegen Jong PSV. Het viel op dat hij snel was, sneller dan zijn vader. Maar het moet een enorm gewicht zijn om te dragen, de naam Kluivert.

Zo veel mensen voor wie zijn vader een held is van bijna mythische proporties, maar ook zo veel mensen die zijn vader een gore klootzak vinden.

Journalisten, slijmballen, oprechte fans, gladjanussen, klerelijers.
Misschien omdat ik ouder word, dacht ik zondag niet aan zijn eventuele doelpunten en het scanderen van zijn naam in het stadion. Maar alleen: ik hoop maar dat ze een beetje aardig voor hem zullen zijn.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over