PlusColumn

De mooiste spits van Europa voetbalt weer bij Ajax

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Geloofde er nog iemand in een spits? Ik hield mezelf voor dat het een verouderd fenomeen was. Op een dag zouden er geen spitsen meer bestaan, of verdedigers, maar alleen nog maar allround voetballers. En iedereen kon een doelpunt maken en iedereen kon er een voorkomen.

Er was een periode waarin de spitsen elkaar aftikten bij Ajax. Cruijff heeft nog met Van Basten gespeeld. Van Basten met Bergkamp en Bergkamp met Kluivert. Het was een soort estafette.

Dan had je ook nog types als John Bosman en Wim Kieft tussendoor. Daarna vielen er gaten. Zlatan kwam en liet een gat achter. Huntelaar kwam en niemand volgde hem op.

Dolberg had ik over het hoofd gezien. Ik ben niet één keer naar hem gaan kijken in de jeugd. Waarom werd er bij deze jongen niet gekwijld zoals eerder bij Castillion of bij Nouri?

Niemand noemde hem toen de nieuwe Kluivert of Bergkamp. Hij was gewoon weer zo'n talentvolle Deen. Misschien uiteindelijk een Marvin Honer. Zo een die op een dag weer teruggaat naar waar hij vandaan komt, zonder dat iemand hem gedag komt zeggen.

Maar zoals Honer stilletjes vertrok, zo debuteerde Dolberg in het eerste zonder dat mensen zijn naam scandeerden. Maar het was meteen pats boem duidelijk.

De beste, nee de mooiste spits van Europa voetbalt weer bij Ajax.
Er zijn jongens van een jaar of zestien die Zlatan nooit bewust hebben zien spelen. Die de andere beroemde Ajax-spitsen alleen van filmpjes kennen.

Misschien hebben ze shirtjes met de naam van Huntelaar of Sigthorsson erop. Maar eindelijk zien ze wat er wordt bedoeld met een 'Ajax­spits'.

Het doet denken aan de scène in het boek De GVR van Roald Dahl waar de Grote Vriendelijke Reus na een leven van snoskommers voor het eerst met worst en ei ontbijt en zegt: "Dit spul maakt dat snoskommer naar kwallenpap smaakt!"

Bij Ajax hadden we lang snoskommers in de spits.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over