Han Lips

De meeste pogingen tot dirigeren ontaarden in chaos bij 'Maestro'

Han Lips
Gitarist Frans 'Spike' van Zoest als dirigent in 'Maestro'. Beeld AvroTros
Gitarist Frans 'Spike' van Zoest als dirigent in 'Maestro'.Beeld AvroTros

Kent u ze nog, die grote gettoblasters uit de jaren tachtig en negentig? Tieners liepen met de apparaten over straat te zeulen, met hiphopbeats of jankende gitaren die uit de speakers knalden.

In die gettoblasters moesten meestal zes of acht van die dikke batterijen. Als die bijna leeg waren, kon je dat al horen. De cassettespeler - voor de jongere lezers: op de cassette stond de muziek - liep dan niet meer op één snelheid, maar ging vaak langzamer lopen, om soms weer even te versnellen.

De tweede aflevering van 'Maestro' op NPO1, gisteren, deed aan dat geluid denken. Acht BN'ers wagen zich in het AvroTros-programma aan het dirigeren van een orkest, in dit geval het 65-koppige balletorkest. Dat dirigeren nog niet zo makkelijk is als het lijkt - een beetje zwaaien met een stokkie - werd eens te meer duidelijk. De pogingen van presentatrice Sylvana Simons, zanger Frans Duijts of advocaat Oscar Hammerstein ontaardden, tot vermaak van het publiek, in chaos. Daar kwam de bijna lege gettoblaster in volle glorie voorbij.

'Je hebt ons laten zien waarom het zo moeilijk is. Alleen al één tempo houden is lastig,' zei de charismatische Dominic Seldis, jurylid en tevens contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, tegen Hammerstein. 'Daarnaast doe je iets geks met je hand. Alsof je een koe aan het melken bent.'

Toen kwam de verrassend goede poging van Carlo Boszhard. Van de gettoblaster was geen spoor meer te bekennen. Van komiek Danny Kaye des te meer.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over