Han Lips

De Loden Leeuw-uitreiking moet volgend jaar echt anders

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Antoinette Hertsenberg viel maandag uit haar rol van uiterst gevaarlijke vrouw.

Han Lips
Radar Beeld NPO 1
RadarBeeld NPO 1

Het zal de niet aflatende jacht op schurkachtige ondernemers zijn die Antoinette Hertsenberg de uitstraling van een bijzonder gevaarlijke vrouw verleent.

Ze presenteert een consumentenprogramma, maar als je haar zou vragen een Russische onderzeeër tot zinken te brengen, zou ze met niet veel meer informatie dan het serienummer in haar auto stappen en afreizen naar Den Helder om de klus te klaren.

In de uitzending van maandag moest Hertsenberg de Loden Leeuw uitreiken, en dat leek een kolfje naar haar hand.

De overhandiging van de prijzen voor de irritantste reclame op televisie en de irritantste BN'er in een commercial is uitgegroeid tot een feestelijke geseling van het reclamewezen, en laten we eerlijk zijn, een leren pak met zweep zou de presentatrice ook uitstekend staan.

Van de beloofde tuchtiging kwam verrassend genoeg weinig terecht.

In het filiaal van Albert Heijn werd Hertsenberg opgevangen door Davy, de gespierde atleet in korte broek die in de ergerniswekkende spotjes van de grutter als lustobject wordt neergezet.

In de montage moesten allerlei kunstgrepen worden toegepast om het item er nog een beetje kritisch te laten uitzien.

Davey was in zijn nopjes met de prijs, en dat gold ook voor Ali B, die een Loden Leeuw kreeg uitgereikt voor zijn aandeel in de reclame van een uitvaartverzekeraar.

Het werkte niet mee dat Hertsenberg onderweg vertelde dat zij het best een goede commercial had gevonden.

Toen Ali ook nog alle mensen bedankte die op hem hadden gestemd, was de boze leeuw een snorrende poes geworden.

Ja hoor eens, dat moet volgend jaar echt anders. Die ­Loden Leeuw wordt afgeleverd door wat zware jongens, die de brullende motoren op het gazon parkeren, de deur intrappen en de winnaar over de tafel trekken. En dan komt Antoinette binnen, zwijgend en dreigend.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over