Han Lips

De Javastraat als lichtend voorbeeld van hoe het moet

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de Javastraat in VPRO Tegenlicht.

Han Lips
VPRO Tegenlicht Beeld NPO 2
VPRO TegenlichtBeeld NPO 2

Overspannen woningmarkt, gentrificatie en yuppen; begrippen die geen geheimen meer hebben voor de oplettende Paroollezer. Zondag wijdde VPRO Tegenlicht een uitzending aan onze groeiende stad - en de gevolgen daarvan.

De Javastraat is daarbij het lichtend voorbeeld geworden van hoe het moet. Laptopnomaden in een hip koffiezaakje naast de Pakistaanse delicatessenzaak die al 'superfoods' verkocht voordat het een gehypet begrip werd.

Het is meer mensen opgevallen dat die diversiteit in de Java­straat te vinden is. Bij falafelzaak Tigris & Eufraat moeten ze zo langzamerhand een pr-medewerker in de arm nemen om de mediaverzoeken te verwerken. De Javastraat is dan ook een straat om van te smullen. Voor zolang het duurt.

Ook de NV Zeedijk, die de verloederde Zeedijk wist op te knappen door panden aan te kopen (om invloed uit te oefenen op de bestemming ervan), kwam voorbij. De Damstraat kwam er (terecht) bekaaid vanaf bij directeur Janny Alberts. "Een doorfietsroute met hindernissen."

Zo gaf regisseur Geert Rozinga een overzichtelijke spoedcursus Amsterdamse woningmarkt, compleet met pochende makelaar, ambitieuze projectontwikkelaar, moedeloos woningzoekend, murw gebeukt gezin dat de stad verlaat en de vastgoedadviseur die verkondigt dat Amsterdam groter moet denken en een stad met 6 miljoen inwoners kan worden. Met Almere als suburb.

Daarbij legde Rozinga het accent duidelijk op het idee dat iedereen erbij moet kunnen horen, in plaats van te vervallen in politieke visies en bijbehorend bureaucratisch taalgebruik.

Voor ons Amsterdammers wellicht gesneden koek, voor het idee van de ontwikkeling van een wereldstad was deze Tegenlicht uiterst boeiend.

Al koop je daar nog altijd geen huis mee.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over