Han Lips

De grote rentree van Peking Express viel niet mee

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: The middle of nowhere is ook niet meer wat het geweest is.

Han Lips
Peking express Beeld Net 5
Peking expressBeeld Net 5

Geen moment bij stilgestaan, maar ook in zijn jaren als kijkcijferhit ging Peking Express dus nooit naar Peking.

Ja, in het eerste seizoen, in 2004. Daarna werd het liften, hollen en vliegen geblazen naar Bombay, Manilla en zelfs Caracas in Venezuela. China was blijkbaar al te modern geworden. Of te gewoontjes.

Dit seizoen voert de race door Laos en Vietnam naar het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat. Lips was benieuwd naar de grote rentree na vijf jaar op de Nederlandse televisie. Maar dat viel niet mee.

Ook in Zuidoost-Azië heeft de tijd niet stilgestaan. Tien jaar terug werden ze diep in de binnenlanden van Verweggistan nog van hun stuk gebracht door een paar westerlingen met een rugzak die door hun dorp razen. Nu had Lips toch sterk de indruk dat ze zelf ook wel­eens naar zo'n formatje kijken.

Of hadden ze eerder een Nederlandse tv-ploeg over de vloer gehad?

Tv-makers gaan graag ver van huis tegenwoordig, waardoor wij er thuis op de bank in elk geval niet meer van opkijken.

Was Derk Bolt daar vorige week niet voor Spoorloos? De week daarvoor was het misschien een halte op de BNN-trektocht langs De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld. En de week daarvoor stond Rob Geus in de plaatselijke taveerne naar de rubbertjes van de koelkast te kijken. Man, man, man...

Hoe hard de kandidaten zich ook beklagen dat ze in the middle of nowhere geen lift of slaapplaats kunnen krijgen, op de kijker maakt het geen indruk meer als even later de ene na de andere blinkende SUV voorbijzoeft.

In 2004 was het nog speciaal dat families ver weg hun simpele huisje openstelden voor een stelletje wereldreizigers met haast. En dan toch zo gastvrij, zo hartelijk!

In dertien jaar kan er veel veranderen. The middle of nowhere bestaat niet meer.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over