Plus

De geboorte van de Godenzonen

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

De Staalstraat was naar de ratsmodee. Niks geen ­populaire verbindingsader met trendy winkeltjes of hippe bedrijfjes zoals nu, maar ronduit aggenebbisj. De enige attracties waren het groentewinkeltje, café De Gaper en de even rokerige als rommelige filmposterwinkel Cine Qua Non van de dit jaar overleden Eric Ipenburg.

Op Staalstraat 10, schuin ­boven Erics winkel, hield uitgever Thomas Rap kantoor. Hij bezorgde mijn eerste boekje, De schaduwen van Siro, en dus mocht ik hem 'mijn ­uitgever' noemen.

Dat klonk ­gewichtig, maar in zijn omgeving was alleen sprake van gewichtigloosheid. Thomas' aanwezigheid maakte je vrolijk en gelukkig tegelijk.

Ik mocht naar believen binnenvallen en op zo'n dag in 1993 trof ik er een échte auteur van Rap: Youp van 't Hek. Dat schroefde de lol natuurlijk behoorlijk op, maar we vergaten mijn missie niet: het zoeken naar een nieuwe boektitel.

Dat boekje ging over de Ajax­jaren rond de winst van de ­Uefa Cup. Vanzelfsprekend mengde Youp zich met animo in de zoektocht.

Uit de grabbelton vol suggesties, vondsten en termen viste hij 'Godenzonen' op. 'De ­Godenzonen van Ajax', vulden Thomas en ik aan.

Een juichtoon deed de ruiten trillen, er was een titel geboren! Welzeker, Ajax was oorspronkelijk een Griekse held. Maar, besloten wij, de voetballers van de Cruijffgeneratie mochten we in de overtreffende trap goden noemen. Dus waren de succesvolle voetballers niet meer dan godenzonen.

Wij vonden dat niet preten­tieus. Wij waren meer van de lol, jongens, maar aardige ­jongens, zoiets, dus ernstige pretentie kwam niet bij ons op. De Bond tegen vloeken achtte de titel godslasterlijk, maar hun weerstand verhinderde niet dat die een term en zelfs bijnaam van Ajax werd. Zo hadden we het niet bedoeld, maar grappig is het wel.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren attendeerde mij dat het boekje, en daarmee de ingeburgerde bijnaam, 25 jaar geleden het levenslicht zagen. Het jubileum geeft aanleiding tot een bedevaart naar de gepimpte Staalstraat.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over