Han Lips

De EO ging in de Bijlmer op zoek naar geloof en een hoop liefde

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Geloof en een hoop liefde.

Han Lips
Geloof en een hoop liefde, NPO 2. Beeld NPO
Geloof en een hoop liefde, NPO 2.Beeld NPO

In de Bijlmer ging de EO op zoek naar het ware geloof. Plus nog wat hoop en liefde. Of nee, een hoop liefde. Zo staat het in de gids, en niet anders.

Wandelnimf Hella van der Wijst, bekend geworden door KRO-programma De Wandeling, schoof aan bij het Kleiklooster, een christelijke woongemeenschap. Even verderop liep ze met een Ghanees gezin mee op naar de kerk, een van de laatste kerken die naar goed Bijlmers gebruik zijn ondergebracht in een voormalige parkeer­garage.

De hoop kwam van de oprichter van het eerste voetbalteam voor verstandelijk gehandicapten van Zuidoost ­United. Vooral in donkere gezinnen, zei hij, worden ­gehandicapte kinderen uit gêne binnengehouden; een taboe dat hij wil doorbreken.

Daarna liep Van der Wijst nog even aan bij de talentvolle modefotografe Jentie Youna Jelles. Zij had een monumentje gemaakt van de oude fotorolletjes van haar vader, Jelle Jelles, een van de architecten van de Bijlmer. Die overleed toen zij 12 jaar oud was, maar eens te meer voelt ze zich met hem verbonden nu zij ook vanuit het niets dingen creëert.

Ze had het na haar studie een beetje te bont gemaakt: aan de drugs geraakt, al zijn geld verbrast. Maar eenmaal in de Bijlmer had ze het noorden weer gevonden.

"Met het verstrijken van de jaren vervaagt steeds meer van wat mijn vader ooit was, maar dit is een stukje van papa."

Ze voelt het elke keer als ze haar slaapkamer uitloopt, het licht en het groen tegemoet. Dit is haar veilige thuisbasis, haar verbinding met de schepper van Bijlmer en aarde.

Het zijn lieve, lieve portretjes, elke middag weer. Kleine momentjes rust voor het grote wereldnieuws losbarst en iedereen daar op opiniezender NPO 2 weer iets van moet vinden.

Lips wil maar zeggen: "Wandel, Hella, wandel!"

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over