Opinie

'De asocialen zitten overal in Amsterdam'

Die herrie van een studentenhuis is nog maar het topje van de ijsberg, schrijft Wim Bloemers, bewoner van de Overtoom. De bewoners van Amsterdam worden volgens hem geterroriseerd.

Wim Bloemers
null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener

Al twee dagen word ik geteisterd door een afschuwelijk geboor, getimmer en gedreun. Is het de manisch-depressieve buurvrouw links van het portaal die voor de 22ste keer aan het verbouwen is? Is het de alcoholische vriendin van buurman rechts die haar delier aan het botvieren is?

Is het de narcistische borderlinester ­beneden mij, die na drie jaar geluids- en rommelterreur weer eens 'lekker bezig' is? Of is het misschien een wild feest in het studentenhuis aan de overkant van de binnentuin?

De manege kan ook nog, daar blaft al tijdenlang elke morgen om half negen een uur lang een hond, een hoge door merg en been gaande angstblaf. Of zijn het misschien de kinderen naast het studentenhuis, die regelmatig een afschuwelijke herrie produceren?

Weet iemand iets van de verstrooiing van het geluid in een binnentuin? Hoe geluid van tamelijk ver weg toch kan klinken alsof er iemand op je balkon staat? Alsof geluid met een boor je hersenpan wordt ingeperst?

Het uitgebreide stuk over de overlast van een studentenhuis ­vorige week in Het Parool is slechts een zwakke afspiegeling van datgene waar de bewoners van Amsterdam door geteisterd worden. De asocialen zitten overal. En waarom gebeurt er niets?

Buurtbemiddeling
De laatste jaren heb ik eenmaal onderhandeld via buurtbemiddeling met mijn borderline-­benedenbuurvrouw. Deze goedwillenede mbo'ers doen hun best. Gevolg: drie jaar lang terreur en uitgescholden worden door de buurvrouw en haar familie.

Verschillende malen de politie gebeld en kinderbescherming ingeschakeld. Het antwoord? Blijft u vooral melden, meer kunnen we niet doen. Woningbouw ingeschakeld. De reactie? Helaas wij kunnen u alleen buurtbemiddeling aanbieden. En een geluidsmeter, maar die is zelden beschikbaar.

Politie gebeld, drie keer, omdat een feestje aan de overkant 's nachts asociaal veel geluid produceerde. De politie kwam drie keer, ging drie keer weer weg en tien minuten later ging het feestje vrolijk verder. Ja, blijft u vooral melden. Over de bipolaire en deliere buren links en rechts heb ik het al helemaal niet. En over het studentenhuis ook niet.

Dan zijn er ook nog de motoren en auto's die met een onvoorstelbare hoeveelheid lawaai soms over de Overtoom scheuren. Zomaar, ­omdat het kan en getolereerd wordt.

Politie? In Nederland is de politie alleen nog in staat om binnen een week een acceptgiro te sturen, omdat je vier kilometer te hard reed.

Of je staat even dubbelgeparkeerd en moet negentig euro aftikken, terwijl scooters over voet­paden scheuren, fietsers hun fietsen gewoon dwars over de stoep parkeren en je een grote bek geven. Maar jarenlang mensen terroriseren? Geen probleem.

Handhaving in Nederland is verworden tot een administratief proces, waar iedereen zich achter verschuilt. Maar blijft u vooral melden.

Verbouwing
Zet desnoods in elke straat een goed gekwalificeerde politieagent die daadwerkelijk optreedt bij overlast. En die dan ook echt optreedt en die bij herhaalde klachten over asociaal gedrag een boete uitdeelt. Niet betalen? Dan je huis maar uit. Auto of fiets of scooter in beslag nemen. Ga ergens anders rotzooi trappen.

Zoek maar eens op cumulatieve PTSS, dan weet u waarom er zo'n verhuftering optreedt in de samenleving. Het is een zichzelf versterkend proces. En vooral omdat er niet wordt ingegrepen, dat kunnen we en durven we namelijk niet meer.

En het lawaai waar ik mee begon? O ja, dat is dus de woningbouwvereniging. Die laat een appartement in het blok verbouwen dat dan vanuit de sociale woningbouw voor 1200 euro de vrije sector in gaat.

En waarom wordt er verbouwd? Omdat ik de huisarts van het bejaarde stel dat jaren in isolatie leefde, heb gebeld en gezegd dat hij eens langs moest gaan omdat deze mensen dreigden te versmeren. Het gas bleef aanstaan, de man kon nog nauwelijks lopen, de vrouw kon al helemaal geen kant op op eenhoog.

Niemand deed wat. Bejaardenzorg? Fuck toch een eind op. Nu wonen ze samen in het Hof van Slooten. Ik hoop dat ze er gelukkig zijn. En nu wordt hun flat verbouwd, met een teringherrie. Maar blijft u vooral melden.

Lees ook: Aso-wet nog dit jaar inzetbaar tegen dispuutshuizen

Wim Bloemers - Bewoner van de Overtoom. Beeld -
Wim Bloemers - Bewoner van de Overtoom.Beeld -
Meer over