Menno Pot. Beeld Artur Krynicki
Menno Pot.Beeld Artur Krynicki

Dat toernooi stinkt, hoe dan ook, en dus zijn we kwaad

PlusMenno Pot

Menno Pot

Menno Pot, ik vond jullie Qatar­statement nogal slap. Even eerlijk: wat vond je er zelf van, als aanvoerder van Oranje?

“Weet je, ik ben blij dat je ernaar vraagt. Om te beginnen: als we ons plaatsen, gaan we naar Qatar. Het toernooi is aan Qatar toegewezen en het is ze de voorbije elf jaar niet afgenomen. Leg die verantwoordelijkheid niet bij ons neer.”

“Maar neem van me aan: boos zijn we zeker. Want de lol is er wel af. Een WK is een misschien wel unieke kans voor een voetballer. Daar wil je onbekommerd naar uitkijken en van genieten. Dat is nu al naar de kloten. Dat toernooi stinkt, hoe dan ook.”

“En dus zijn we kwaad. Op de hufters die dat toernooi aan Qatar hebben gegeven. Op de verantwoordelijke slapjanussen die de voorbije elf jaar hebben nagelaten het er weer weg te halen. En natuurlijk op Qatar, omdat ze straatarme arbeidsmigranten als beesten behandelen en over de kling jagen bij de stadionbouw. Maar bedenk: toen Qatar het WK toegewezen kreeg, was ik 12, ik zat in groep 8.”

“Dankzij al die hufters die de voorbije elf jaar schijnheilig de andere kant op hebben gekeken, zit ik hier nu vragen te beantwoorden zoals deze van jou. Dat ik me als jonge voetballer van 23 jaar moet verdedigen omdat míjn WK elf jaar geleden aan Qatar is gegeven, neem ik de verantwoordelijken zeer kwalijk.”

“Maar ik ga het wel spelen, als dat zo uitkomt. Wat moet ik dan? De Fifa is Qatar trouw gebleven, de KNVB is de Fifa trouw gebleven, maar wij moeten protesteren of boycotten? Laat ik dáár eens een statement over maken. Dat luidt: mooi niet. Maar een zieke teringzooi is het wel. Wat mij betreft had dát op onze shirtjes gestaan.”

Maar goed, ik ben geen ­Oranjespeler van 23. Ik ben een stukjesschrijver van 46. Daarom heb ik er maar een fantasieverhaaltje van gemaakt.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij presenteert de podcast Branie en schrijft elke week een column over de club. Lees ze hier terug.

Reageren? m.pot@parool.nl.

Meer over