Han Lips

Dankzij Martine Bijl is 'Heel Holland bakt' beter dan het BBC-origineel

Han Lips
Bakker Menno. Beeld Omroep Max
Bakker Menno.Beeld Omroep Max

De herfst is begonnen, want 'Heel Holland bakt' is afgelopen. Dat is dat programma waarin het nooit regent, maar waarin de zon zonder ophouden in de harten van de mensen schijnt. Gisteren werd de finale gevierd op een zonovergoten gazon.

De sterren waren natuurlijk de bakkers, Menno, Anouk en Beth, van wie Menno, zoals te verwachten was, tot winnaar werd uitgeroepen. Ze werden bij hun optreden geholpen door twee vriendelijke, zachtmoedige en uiteraard bekwame juryleden.

Toch werden zij nog overtroffen door presentatrice Martine Bijl. Ze kon gemeend meeleven als dingen verkeerd gingen. Als een koekhuisje instortte of een pannetje overkookte, was ze echt ontsteld.

Vriendelijk was ze ook. Als ze de opdrachten gaf, stonden de bakkertjes breed glimlachend naar haar te luisteren, hoe gruwelijk moeilijk die soms ook waren. 'Klaar? Bakken maar!'

Maar Martine kan ook heel grappig en ironisch zijn. Toen Menno oordeelde dat zijn kiekeboetaart (ja, je leert van alles) perfect was, zei zij: 'Perfect?' Ze ging recht voor hem staan en zei streng: 'Dat maken wij wel uit, hè!' En toen Anouk drillerige stukjes jelly als decoratie gebruikte, zei Martine: 'Dat ziet er van nature al zenuwachtig uit, hè?'

De deelnemers moesten vijftien petitfours maken met de letters HEEL HOLLAND BAKT. Martine: 'Het zou enorm slijmerig zijn als je dat zelf bedacht had.' Dankzij Martine Bijl is deze versie nog beter dan het BBC-origineel.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over