PlusColumn

Cruijff was uitzondering, Keizer liet het niet zo ver komen

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Er zijn mensen die graag op handen zouden worden gedragen. Die het fijn vinden om een eindje boven de grond te bungelen. Die erover fantaseren om een vol restaurant binnen te lopen zonder reservering, maar dat er toch meteen plek wordt gemaakt. Er zijn mensen die dan juist het liefst het restaurant meteen weer ver­laten.

In de stukken en fragmenten over Piet Keizer kwam Keizer over als iemand die niet beroemd wilde zijn, niet aanbeden wilde worden door mensen die hij niet kende en die vooral ook hem niet echt kenden. Het is moeilijk voor te stellen als gewone sterveling, maar zoals ik eerder al eens schreef: er zijn weinig mensen voor roem gemaakt.

Cruijff was misschien een uitzondering, hij leek vrij stoïcijns met zijn massaverering om te gaan. Keizer liet het niet eens zo ver komen. Er gaan verhalen dat hij kinderen die om een handtekening vroegen weleens negeerde. Als schrijvers lovend over hem schreven, leek hij daar eerder boos over te worden dan blij. Ik houd het dus rustig.

Iemand vond het eerbetoon aan Keizer minder groot dan aan Cruijff. Dat lijkt me niet ­alleen logisch, maar dus ook goed. Als Keizer meer populariteit had willen genieten onder jongere Ajaxfans, dan had hij daarvoor gezorgd. Als hij een grotere plaats had willen innemen in de archieven van Beeld en Geluid, was hij vaker naar een camera gelopen.

Henk Spaan schreef dat hij zich niet kon voorstellen dat er nu zo veel mensen leven die Keizer nooit hebben zien spelen. Ze zijn er. Er zijn mensen die beroemd willen worden, er zijn ook mensen die in een andere tijd zouden willen leven. In New York in de jaren zestig, in Parijs in de jaren twintig.

Of, zoals ik, begin jaren zeventig in Amsterdam, op de tribune bij Ajax. Een keertje live een pass te zien van Keizer op Cruijff. Eén keer is genoeg.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over