Derk Sauer. Beeld Artur Krynicki
Derk Sauer.Beeld Artur Krynicki

Covid is in Rusland nu een uniek en bizar experiment

PlusDerk Sauer

Derk Sauer

Tijdens de wekelijkse meeting met de sales- en it-manager van The Moscow Times kwam het gesprek onvermijdelijk op covid. Beide ouders van Gleb liggen met covid op de ic in Sotsji. Gleb raakt niet uitgepraat over de puinhoop die het daar is. Mikhail komt ook al net uit het ziekenhuis, in Moskou. Daar ligt zijn vader aan de beademing. Met 80 procent van zijn longen aangetast geven de artsen weinig kans op herstel. Beide ouders zijn midden zestig. Jong naar onze begrippen, maar in Rusland de meest geraakte groep.

De covidhorrorverhalen vliegen je om de oren. En de cijfers bevestigen dat. Afgelopen week werd elke dag een nieuw sterfterecord gevestigd, met rond de 850 covidslachtoffers per dag. De officiële cijfers. Tel gerust het dubbele en dan kom je op bijna vijftigduizend coronadoden in september. De situatie is nu ernstiger dan rond de piek van de eerste en tweede golf.

Officieel gelden er nog coronarestricties, zoals thuis werken, het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes en het afstand houden in ­restaurants en theaters, maar in de praktijk merk je er niets van.

De meeste mensen zijn weer terug naar kantoor. In de lift naar de 23ste etage van het businesscentrum waar de redactie is gevestigd, ben ik de enige met een mondkapje op. Even verderop in de grootste shoppingmall van Rusland, AviaPark, wordt volop gewinkeld, houdt vrijwel niemand afstand en bungelt bij het winkelpersoneel het mondkapje slordig onder de kin. In de metro – tot voor kort streng gecontroleerd – idem dito. En bij de filmpremière die we deze week bezochten, was geen stoeltje onbezet en ook hier geen mondkapjes.

Intussen schiet het maar niet op met de vaccinaties. Nog steeds is niet meer dan 30 procent van de Russen met Spoetnik ingeënt. De overige 70 procent is een wandelende infectiebom.

De Moskouse burgemeester Sobjanin probeerde het nog wel met QR-codes, streng toezicht en wanhopige oproepen aan de bevolking zich te laten vaccineren, maar hij heeft inmiddels de handdoek in de ring gegooid.

Hoewel zelfs in de entourage van Poetin tientallen ambtenaren met covid zijn besmet en de president weer eens in zelfisolatie is gegaan, ontbreekt elke urgentie om de pandemie aan te pakken.

Poetin toonde zich deze week even aan de pers tijdens een ontmoeting met Erdogan. Daar ging het niet over de alarmerende sterftecijfers, maar pochten beide leiders over wie de meeste antilichamen in het bloed had.

De Russische overheid en bevolking hebben elkaar gevonden in een uniek en bizar experiment: hoeveel doden kan het land lijden voordat de pandemie is uitgewoed of men inziet dat met een simpel vaccin het drama kan stoppen?

De teller staat nu op ruim zeshonderdduizend doden en tikt elke dag door.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over