Opinie

'Coalitie en oppositie, mag het een onsje betrokkener?'

Peter Visser, oud-gedeputeerde PvdA Noord-Holland, woonde het raadsdebat over de stadsdeelcommissies bij. De oppositie vindt die niks, maar de coalitie is tot zijn verbazing ook niet laaiend enthousiast.

Peter Visser
In het raadsdebat over de stadsdeelcommissies wordt het nieuwe stelsel door niemand met verve verdedigd Beeld anp
In het raadsdebat over de stadsdeelcommissies wordt het nieuwe stelsel door niemand met verve verdedigdBeeld anp

Afgelopen donderdag besloot de gemeenteraad over de nieuwe inrichting van het bestuurlijk stelsel van de stad op deel­niveau in stadsdeelcommissies met een benoemd dagelijks bestuur.

Dit worden de opvolgers van de zeven bestuurscommissies die er nu zijn, die op hun beurt de opvolgers waren van de zeven stads­delen die er nog waren van de eind jaren tachtig ingestelde zestien stadsdelen om het bestuur dichter naar de burger te brengen.

Schaamrood op de kaken
Omdat een broer van mijn petekind zich kandidaat gaat stellen voor een stadsdeelcommissie, vroeg hij mij om advies. Lange tijd ben ik actief geweest binnen de PvdA, met oud-­wethouder Michael van der Vlis voorop toch de partij voor de stadsdelen.

Met enig schaamrood op de kaken moest ik bekennen niet op de hoogte te zijn van deze stelselwijziging.

Tijd om daar eens wat in te duiken en uiteraard het beslissende gemeenteraadsdebat mee te maken.

Het debat was op scherp gesteld door de commissie-Brenninkmeijer. Door een eerder evaluatierapport was zij de aanstichter van deze stelselwijziging, maar de woensdag voor het debat vraagt zij in een brief juist om ervan af te zien.

Medelijden
De drie coalitiepartijen beginnen. Uiteraard zullen die met vuur en vlam het nieuwe stelsel verdedigen. Nou, dan is mijn verbazing toch compleet, zonder overigens de mensen in de raad verder te kennen.

Mascha ten Bruggencate van D66, de partij die ook de verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho levert, begint met opvallend veel tegenzin aan haar betoog.

Snel wordt duidelijk waarom, ze heeft amper haar eerste punt kunnen uitleggen of Maarten Poorter (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GL) knallen haar de hoek in.

Nou graaft ze ook wel haar eigen kuil door te zeggen dat het stelsel nog niet kan voorkomen dat stadsdeelcommissies te gemakkelijk genegeerd worden door de benoemde dagelijks ­bestuurders, ook bij zwaarwegende adviezen.

De heren zetten haar zo klem, zeker Groot Wassink blijkt daar heel bedreven in, dat je medelijden met haar krijgt. Sterk oogt het niet wat D66 hier brengt, maar wat de heren doen is ook niet zo effectief.

Een onsje betrokkener
Dan komt Marja Ruigrok van de VVD blijmoedig haar kuil graven door te vertellen dat de VVD stadsdelen altijd al niks vond en eigenlijk dit stelsel ook niet, maar vooruit dan maar. Mag het een onsje betrokkener zijn, denk je dan.

Peter Visser, schrijver, oud-gedeputeerde PvdA Noord-Holland Beeld anp
Peter Visser, schrijver, oud-gedeputeerde PvdA Noord-HollandBeeld anp

Poorter ziet zijn kans en stelt voor om dan samen met de PvdA (sic!) het voorstel helemaal van tafel te halen en dus in feite niets in te stellen.

Maar nee, binnenhalen wat ze echt zegt te willen, wil ze blijkbaar ook niet. Oké, coalitie­belangen, maar dit kan toch wel beter.

Blijft de SP over om de warme woorden voor het voetlicht te brengen. Tot mijn haast niet groter kunnende worden verbazing geeft ­Daniël Peters vooral aan dat het participerend deel van het nieuwe stelsel niet goed lijkt uit­gewerkt.

Daar komen later pas voorstellen voor, dus geen enkele reden om daar nu over te beginnen zou je denken. Maar nee hoor, ook deze kuil moet blijkbaar ten diepste zelf gegraven worden.

Motie van afkeuring
Kortom, drie coalitiepartijen die het stelsel in hun hart niet echt goed lijken te vinden en een voltallige oppositie die het eensgezind helemaal niks vindt.

Nu zetten die wel heel zwaar aan met zelfs een motie van afkeuring naar de wethouder toe. Dat wrikt geen twijfelaars los bij de coalitie.

Zo gaan we dus naar een stelselwijziging toe waar niemand echt blij van lijkt te worden, maar die er wel komt doordat er geen weg terug is.

Grote kans dat hier over vier jaar weer een flink debat over zal zijn, de betrokkenheid bij deze stadsdeelcommissies is wel heel zwak.

Meer over