Opinie

‘Bijna een terugval door ‘alcoholvrij’ bier’

Waarom staat er niet eerlijk op een etiket wat er precies in het bier zit, vraagt Michiel Nijhoff zich af. Alcoholvrij of alcoholarm, voor wie worstelt met verslaving maakt het nogal een verschil.

Michiel Nijhoff
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Verslaggever Laura Obdeijn legde in deze krant helder uit hoe misleidend het etiket ‘alcoholvrij’ op ‘alcoholvrij’ bier is. Veel bier dat volgens het etiket alcoholvrij moet zijn, blijkt alcoholarm. ‘Wat dan nog’, zullen de meesten zeggen, maar er is ook een groep mensen voor wie dit fnuikend kan zijn: (ex)alcoholverslaafden.

Ik ben al vanaf mijn vijftiende aan de drank en het is me, na bijna vijftig jaar slempen, gelukt via een intensief programma daarvan af te raken. Dat kost(te) veel moeite en vergt voortdurend onderhoud. Met mij zijn er honderdduizenden die lijden aan deze ziekte.

Na zes maanden clean te zijn geweest nam ik nietsvermoedend, na een dag fietsen, op een Duits terras een glas alcoholvrij bier: een koude halve liter Weizen. Dat smaakte buitengewoon goed, dus ik nam er nog maar één, en later nog één, en nog één. Tjonge, goed spul dat alcoholvrije bier, dacht ik, haast geen verschil. De volgende dag weer lang fietsen door de augustushitte, en de beloning achteraf: bier. Als vanouds, maar nu dus veilig.

Terug in Amsterdam besloot ik hetzelfde merk aan te schaffen. Tot mijn oog op de kleine lettertjes viel: bevat tot 0,5 procent alcohol. Op het etiket stond toch echt groot: Alkoholfreies mit Isotopen (de isotopen konden me gestolen worden).

Ik schrok en realiseerde ineens waar het wat ongemakkelijke gevoel dat me in Duitsland al had beslopen, vandaan was gekomen. De enorme, niet te stuiten zin in dat bier, het ermee bezig zijn. Al ’s ochtends tijdens het fietsen zat ik met de gedachte bij zo’n lekker alcoholvrij biertje. Kortom: de verslaving sloeg onmiddellijk, ook met die 0,5 procent, zijn klauwen weer in me uit.

Achteraf is het goed afgelopen. Ik heb meteen mijn sponsor gebeld en het besproken met lotgenoten. Maar ik ben toch een week van slag geweest. Het drukte me ook heel stevig met de neus op de feiten: je bent, ook na een halfjaar zonder drank, totaal machteloos tegenover koning alcohol, in welke kleine hoeveelheden ook.

Daarom vraag ik me af: waarom staat er niet eerlijk op een etiket wat er precies in het bier zit? Alcoholvrij of alcoholarm, en dat dan ook graag op de kaart in de horeca. Ik houd helemaal niet van dat scala aan etiketten op ons voedsel, maar hier zou duidelijkheid toch wenselijk zijn.

Michiel Nijhoff, Amsterdam

Meer over