han lips

Bij Radar doopte Joris Luyendijk de huizenzeepbel om in 'huizentumor'

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: hoe Radar de almacht van de banken in beeld brengt.

Han Lips
Bij Radar is elke topeconoom een tobeconoom Beeld /
Bij Radar is elke topeconoom een tobeconoomBeeld /

Wie de almacht van banken in beeld wil brengen, filmt op de Zuidas vanaf ground zero omhoog, tegen de klippen op van Symphony, Viñoly - of hoe die kantoortorens ook heten. En dat is precies wat Radar wil. De toon is gezet: Antoinette Hertsenberg staat met beide benen op de grond, de heren bankiers hebben het hoog in de bol. Een ter plekke aangetroffen bouwvakker had zich al afgevraagd wie hier zoal werken, 'knakenpoetsers' toch zeker.

Bij Radar is elke topeconoom een tobeconoom. Televisie is dol op onheilsprofeten en eenmaal gekieteld door de camera komen ze graag terug voor meer, met een hip baardje inmiddels. Deskundigen die zeggen dat het zo'n vaart niet loopt, dat een eigen huis een groot goed is en een spaarpot waar je best een kwart van je inkomen in mag steken, worden niet meer gevraagd. Als ze naar zichzelf konden kijken, zouden ze het perverse prikkels noemen.

We gaan gillend naar de afgrond, voor minder doet Antoinette het niet. Maar de allesverklarende metaforen moeten we natuurlijk aan Joris Luyendijk laten, die heeft daar een oeuvre op gebouwd. In zijn boek over bankiers raakte hij al een snaar bij Matthijs van Nieuwkerk door de financiële wereld te omschrijven als een vliegtuig met een lege cockpit. Bij Radar doopte hij het consumentenvertrouwen om in 'consumentenwaanzin' en de huizenzeepbel werd een 'huizentumor'.

Televisie is er dol op! Volgende week laat Radar zien hoe we ons kunnen wapenen tegen de bank. Cliffhanger!

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over