PlusKarin Spaink

Bij corona kun je nog denken dat het jou niet aangaat

Karin Spaink
Karin Spaink. Beeld Artur Krynicki
Karin Spaink.Beeld Artur Krynicki

De langste hittegolf, de heetste dag, de droogste zomer, de grootste afkalving van de ijsbergen, de hevigste stortbuien – het hagelt records, dit jaar, maar geen van allen verdienen ze gejuich.

In Californië werd het afgelopen week 44 graden, en er woekerde een heuse firenado: een tornado van vuur. De ijskap van Groenland smelt sneller dan we in 2019 dachten, en toen vonden we al dat het tempo waarin hij afkalfde moordend was. De uitstoot van methaan, een van de krachtigste broeikasgassen, is nooit zo hoog als nu geweest. De permafrost dooit zo snel dat er sinkholes in de grond ontstaan. Oogsten leveren weinig op doordat bijenvolken sterven. De sprinkhanenplaag in de Hoorn van Afrika is van een niet eerder vertoonde omvang.

Klimaatexperts waarschuwden dat de opwarming van de aarde vooral voor extremer weer zou zorgen, dat de extremen elkaar steeds sneller zullen opvolgen, en dat het ene exces het andere oproept. Ze krijgen gelijk. Klimaatexperts vrezen dat het point of no return steeds sneller nadert. Ik hoop dat ze geen gelijk hebben, maar daarop vertrouwen durf ik niet.

En wij maar ventilators kopen, daarmee het energieverbruik nog eens opjagend. Wij maar opblaaszwembadjes neerzetten en die dagelijks opnieuw volgooien, like there is no tomorrow. Eigen koelte eerst.

Kun je bij de coronacrisis nog hopen dat we binnenkort misschien terug kunnen naar het oude normaal, bij de klimaat­crisis lukt dat niet. Het moet permanent anders. Alles moet anders: minder consumeren, minder vliegen, minder verspillen, minder verpakken, minder vlees eten, minder melk drinken, minder raffineren, minder bemesten, minder energie verstoken. En dat moet allemaal heel, heel rap. Meer lokaal, meer lopen, meer fietsen, meer bloemen, meer bijen, meer vlinders, en meer kleinschalig verbouwen.

Roepen dat je ‘nu wel klaar bent’ is er met de klimaatcrisis niet bij. Bij corona kun je nog denken dat het jou niet aangaat: je bent jong, je denkt immuun te zijn, je bent het afstand houden moe. Kortzichtig, maar soit. (Wie heeft overigens ooit gedacht: ‘Ach, ik heb nu al tien jaar opgelet in het verkeer, nu is het welletjes geweest. Nu is het mooi geweest, weg met die regels!’, en dacht daar furore mee te kunnen maken?)

Met de klimaatcrisis werkt die kop-in-het-zandstrategie zeker niet. En als ik kijk naar Nederland, dan boezemt die klimaatcrisis me extra zorgen in. We zijn een land van watjes: al moe na drie uur een mondmasker op, al gesloopt na een paar weken quarantaine. En steeds maar denken dat ‘wij hier’ het beter doen dan de rest, terwijl we – zowel op het vlak van het klimaat als dat van de coronabestrijding – het er uiteindelijk slechter van afbrengen dan veel andere ‘ontwikkelde’ landen.

We zakken voor deze vinger­oefening, terwijl we ons rijk rekenen. Maak je borst maar nat. En geef de KLM nog wat staatssteun. Want vliegen zullen we!

Meer over