Han Lips

Big Fish Klaas hengelt naar vis en verhaal

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Big Fish Klaas.

Han Lips
Big Fish Klaas Beeld NPO 3
Big Fish KlaasBeeld NPO 3

Keken we eerder naar vissen op tv? Eens even zien. Harry Vermeegen gooide nog weleens een hengeltje uit met Jaap Stam of Patrick Kluivert. Freek Vonk zagen we zijn eigen maaltje vangen in de binnenlanden van Suriname.

En we hadden Wouter Klootwijk, natuurlijk, al had die meer een consumentenprogramma over de beetgare vis, dan over de vis die wil bijten. Voor twee volwassen mannen die als een kind zo blij zijn omdat een één meter lange snoek hun haakje heeft gevonden, was het wachten op Big Fish Klaas.

'Bijna orgastisch' noemde Klaas van der Eerden zo'n grote vangst in gesprek met zijn eerste gast Jan Versteegh. Ze waren in Zweden - in de volgende afleveringen gaat de jacht verder in onder meer Kaapverdië (haaien), IJsland (vliegvissen) en Noorwegen (heilbot).

In afwachting van de vis die - soms - komt, is het vooral mannenpraat, lekker ad rem. En veel hugs en schouderklopjes als er eens een vis wordt binnengehaald. Van herinneringen aan zijn eerste hengel is het een kleine stap naar de vraag of Jan als jonge jongen gelukkig was. (Antwoord: nee, hij werd gepest.)

Nee, dan Vis TV, elke zondagmorgen een uur lang op RTL 7. Lips ontdekte het op YouTube, omdat Klaas er deze week te gast was. Daar gaat het over het echte werk. Vistechniek, zoals 'dropshotten'. Waarom 'zagers' het beste aas zijn om de gehoornde slijmvis te vangen. "Zeepier spuit gewoon leeg als je ze op de haak zet." En daar is ie dan, de gehoornde slijmvis. O nee. "Deze mist zijn wenkbrauwen, dus dit is de reguliere slijmvis."

En dan terug naar de studio. Presentator Marco Kraal: "Er gaan geruchten dat je ook op heilbot hebt gevist. Dat is een beetje mijn vis." Klaas: "Het is zó mooi!" Nee, bij nader inzien is Vis TV de grote vis. Big Fish Klaas zal wel altijd het voorntje onder de visprogramma's blijven.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over