Lezersbrieven

'Beste (linkse) politici, stop met die kreten over rijke patsers'

Paroollezer en eigenaar van UMW Vastgoed Herman Drenkelford kan niet meer tegen de retoriek van veelal linkse politici over de Amsterdamse huizenmarkt, terwijl Eric Junge een suggestie heeft voor prins Bernhard junior.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Loze kreten

Na de zoveelste ingezonden brief met frustraties van een wethouder of lijsttrekker van een politieke partij over de Amsterdamse huizenmarkt in Het Parool wordt het mij te veel.

Ik kan er niet meer tegen; de talloze loze kreten over zogenaamde
kapitalisten, rijke patsers en zogenaamde huisjesmelkers.

Geen mogelijkheid wordt door onze wethouder Laurens Ivens onbenut gelaten om te melden dat de rijke stinkerds veroordeeld moeten worden. Het liefst nog stenigen en martelen, om ze daarna aan de hoogste boom op te hangen.

'Bescherm de stad tegen patsers' was maandag de kop bij een brief van de lijsttrekker van de PvdA. In plaats van op een beschaafde manier met elkaar om te gaan geven deze zogenaamde bestuurders het totaal verkeerde voorbeeld. Nog meer verharding.

De woorden van Eberhard van der Laan - 'Wees lief voor deze lieve stad' - steken met de dag schrijnender af tegen de retoriek die de (sorry, maar veelal linkse) politici bezi­gen over de Amsterdamse huizenmarkt.

Iedere Amsterdammer die de stad liefheeft, wil een stad voor iedereen. Niemand zit te wachten op een enclave voor de rijken. Ook de vastgoedbelegger die in Amsterdam woont en leeft wil een gemêleerde stad.

Hoe leefbaarder voor iedereen hoe beter. Het zou de politici sieren als zij zich onthouden van het uiten van polariserende kreten.

Herman Drenkelford, eigenaar van UMW Vastgoed, Amsterdam

Slippendragers

Een Oranjetelg die zelf zijn geld verdient en belasting betaalt. En toch zijn er weer moraalridders die de spreekwoordelijke stok vinden om een hond te slaan. De Oranjes schijnen namelijk een morele plicht te hebben. Noblesse oblige heet dat.

Mag Bernhard junior dan geen geld verdienen met zijn talent om steeds weer op het juiste paard te wedden? 'Ja!' zeg ik, dat mag hij wel. Zichzelf ontplooien is toch beter dan zwijnen 'omleggen' op het kroondomein?

Moeten wij, het gewone volk, niet ontzag voor hem hebben als geslaagd zakenman?

Immers, buiten kijf staat toch dat hij het allemaal zelf heeft bereikt? 'Neen!' zeg ik, dat is maar ten dele waar. Want opportunistische sujetten uit datzelfde gewone volk helpen zo'n Oranje graag in het zadel om zelf ook een graantje mee te pikken.

Genoeg slippendragers die de prins met raad en daad bijstaan, makelaars, belasting- en organisatieadviseurs, accountants, advocaten die ogenschijnlijk vriendendiensten verrichten om zich te koesteren in het Oranjezonnetje.

Beste prins, daar kan jij niets aan doen. Het overkomt jou ook maar, dat geboren worden in een koninklijk nest. Maar draai het een keer om.

Help eens een voor jou volstrekt onbekende in het zadel. Bijvoorbeeld Groengrijs, een non-profitorganisatie die dagtochten per touringcar voor kwetsbare groepen in de samenleving. Zo verzorgt Groengrijs mini­vakanties voor absolute minima uit Mokum.

Dit met o.a. de 'Eberhard': een bus voor 50 personen uitgerust met een invalidenlift.

Het hogere doel van Groengrijs is de aanschaf van een elektrische bus gevoed door een inductielaadsysteem. Zero emissie gekoppeld aan hightech, dat moet een kind van de internethype toch aanspreken. Vergeet het circuit in Zandvoort. Stap in de nieuwe wereld die solidariteit heet.

Eric Junge, voorzitter Groengrijs, Amsterdam

Lees ook: 'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede

Meer over