'Beste Kajsa, laat Amsterdam op woongebied niet vallen'

Erik Flentge, raadslid van SP Amsterdam, hoopt dat Kajsa Ollongren als minister van Wonen haar Amsterdamse ervaring inzet en daadkracht toont om de woonproblematiek aan te pakken.

Erik Flentge
Het geld dat corporaties kwijt zijn aan de verhuurderheffing kunnen ze niet investeren in huizen Beeld Floris Lok
Het geld dat corporaties kwijt zijn aan de verhuurderheffing kunnen ze niet investeren in huizenBeeld Floris Lok

Beste Kajsa, gefeliciteerd met het ministerschap. Ik tutoyeer, omdat we elkaar al even kennen. Jij was wethouder in Amsterdam, mijn stad, waar ik raadslid ben namens de SP. Je bent nu minister van Binnenlandse Zaken én Wonen.

Het vorige kabinet heeft Amsterdam op woongebied flink laten vallen. Jij hebt in Amsterdam gezien welke noden er zijn, en ik hoop dat je ook de daadkracht zult hebben om hier iets aan te doen.

Op zeker drie gebieden heeft Amsterdam een daadkrachtige minister van Wonen hard nodig: zorg voor goede, betaalbare en duurzame sociale huur, voorkom dat marktprijzen de pan uitrijzen en strijdt mee tegen huisjesmelkers.

De afgelopen jaren werden sociale huurprijzen vanuit de hofstad onder vuur genomen met de zogenaamde 'verhuurderheffing', een belasting op betaalbare huren.

Om de Haagse rekening te kunnen betalen, verhogen verhuurders zoals corporaties de huren. Of ze verkopen betaalbare woningen. Dat is onwenselijk, omdat Amsterdammers met een kleine portemonnee het gelag betalen.

Corporaties hebben al hun geld nu nodig om deze bizarre belasting te betalen. Geld dat dan ook niet geïnvesteerd kan worden in het verduurzamen van de woningen.
Het regeerakkoord ziet dit ook, maar handelt niet.

Kajsa, jij wilt toch wel dat ook Amsterdam betaalbaar blijft en we de klimaatdoelstellingen uit Parijs gaan halen? Je hebt in Amsterdam gezien welke acties wij samen met huurders gevoerd hebben om fatsoenlijk onderhouden huurwoningen te realiseren, zonder schimmel, waar je kunt wonen zonder dat je ziek wordt.

Neem je die ervaringen mee naar Den Haag? Denk aan die huurders, en aan het feit dat corporaties geld nodig hebben om te kunnen bouwen en onderhouden.

Steun in de rug
De schaarste beperkt zich niet alleen tot de betaalbare sociale huurwoningen. De stad heeft ook gebrek aan middeldure huurwoningen tussen de 700 en 1000 euro. Ook hier is Haagse steun in de rug welkom, om te voorkomen dat wonen in de stad alleen nog maar te betalen is voor de puissant rijken.

Dat kan door het beschermende puntenstelsel voor huurprijzen uit te breiden tot 1000 euro. Dat zet een rem op woekerprijzen, in een markt waarin geldt 'wat de gek er voor geeft'.

Een huur van 1500 euro of meer kan een leraar of politieagent met een modaal salaris niet betalen. De stad heeft dit soort professionals wel hard nodig. Kajsa, wil jij ook dat middeninkomens nog steeds in onze stad kunnen blijven wonen?

Ten slotte zijn extra maatregelen nodig om de vakantieverhuur te reguleren en huisjes­melkers harder te treffen in de portemonnee. Zo kan een nieuwe minister van Wonen de Amsterdamse strijd tegen illegale hotels vooruit helpen.

Met een Haagse wet kunnen we huisjes­melkers een harde slag toebrengen en het ­maximale aantal overnachtingen via vakantieverhuur terugbrengen.

Woekerwinsten
Daarnaast kan vanuit het rijk worden voor­komen dat beleggers de Amsterdammers verdringen van de koopmarkt en dat oplichters veel te hoge huurprijzen durven vragen aan studenten en starters. Huizen zijn om in te wonen, geen object voor woekerwinsten ten koste van de leefbaarheid.

Kajsa, als wethouder zag je deze problemen, hopelijk ga je ze bestrijden als minister. Wonen in Amsterdam wordt bijkans onbetaalbaar. De stad is immens populair. En de markt faalt in het reguleren van de prijzen. Deze stad mag geen speeltuin zijn voor vastgoedcowboys en beleggers, die er slechts op uit zijn om de eigen zakken te spekken.

Amsterdam lost zelf veel op. Maar de stad staat onder druk. Een Haagse wind in de rug kan veel helpen.

Lees terug: Ollongren: 'Als ik iets voor de stad kan doen, zal ik dat doen'

Erik Flentgem, raadslid SP Amsterdam Beeld Rink Hof
Erik Flentgem, raadslid SP AmsterdamBeeld Rink Hof
Meer over