'Bescherm de bijzondere identiteit van Het Schip'

De ooit socialistische woningbouwvereniging Eigen Haard vermarkt een deel van het pronkstuk van de emancipatie van de arbeiders, schrijft SP'er Erik Flentge.

Erik Flentge
De restauratie van Het Schip is geen reden om woningen te verhuren in de vrije sector, vindt Erik Flentge. Beeld Het Schip
De restauratie van Het Schip is geen reden om woningen te verhuren in de vrije sector, vindt Erik Flentge.Beeld Het Schip

'Wereldberoemd erfgoed.' 'Symbool voor de solidariteit en de emancipatie van de arbeider.' 'Een bewijs van mooie en comfortabele sociale woningbouw.'

Deze omschrijvingen van Het Schip zouden van mij afkomstig kunnen zijn. Maar ze staan op de website van ­Eigen Haard. Deze woningcorporatie is de trotse eigenaar van het onlangs gerenoveerde complex met 82 huizen en een museum, midden in de Spaarndammerbuurt.

Het is mooi dat Het Schip is opgeknapt. Het gebouw werd ruim honderd jaar geleden ontworpen door architect Michel de Klerk. Hij vond het belangrijk om mooie en nette huizen te ontwerpen voor arbeiders, die tot dan toe in vervallen krotten woonden. Het ­resultaat van zijn plannen is prachtig.

Terecht dus dat Eigen Haard trots is op Het Schip. Zo trots dat daar midden juni het eerste internationale Social Housing Festival zal plaatsvinden met lezingen en bijeenkomsten over sociale huur.

Niet afhankelijk van verhuur
Het is dan ook uitermate cynisch dat het bijzondere karakter van Het Schip sterk onder druk staat. Eigen Haard wil namelijk 20 procent van de huizen verhuren in de vrije sector.

Kleine tweekamerwoningen worden straks aangeboden voor 920 euro. Daar komen nog service­kosten van 100 euro bovenop.

De drijvende gedachte achter Het Schip - ­laten zien dat betaalbare huurwoningen ook mooi en bijzonder mogen zijn - wordt hiermee schade aangedaan. Een huis van nog geen vijftig vierkante meter met een maandprijs van boven de 1000 euro heeft namelijk weinig meer met sociale huur te maken.

Dat is zonde. En het is niet nodig. Ook al wil de demissionaire regering Rutte/Asscher dat corporaties woningen duurder maken of zelfs verkopen door de introductie van de verhuurdersheffing, voor Eigen Haard is dit niet nodig.

De corporatie hield afgelopen jaar ruim 97 miljoen euro (!) over. Ruim voldoende om niet afhankelijk te zijn van de dure verhuur van twintig huizen. Kortom: er is geen enkele noodzaak om het bijzondere karakter van Het Schip geweld aan te doen.

Meer betaalbare sociale huurwoningen zijn erg hard nodig in Amsterdam. Een huur van ruim 1000 euro kunnen veel Amsterdammers niet of nauwelijks betalen.

Woningen met een sociale huur tot 710 euro moeten we dus koesteren en beschermen. Zo houden we de stad betaalbaar.

Kleinste portemonnee
En zeker, daarnaast is er ook grote behoefte aan middeldure huurwoningen (700 tot 1000 euro). Daarom lanceerde wethouder Laurens Ivens van Wonen onlangs plannen om ook in dat segment in te grijpen op de vrije markt.

Jaarlijks worden straks maar liefst 1500 nieuwe middeldure woningen gebouwd. Gemiddelde prijs: 850 euro. Duur, maar ruim onder de 'marktwaarde'. Zo voorkomen we dat ook daar de prijzen door het dak schieten.

Nog beter zou het overigens zijn als een nieuwe regering ook deze huren beschermt door middel van een punten­telling. In elk geval moet betaalbare middeldure
huur niet ten koste gaan van betaalbare sociale huur.

Want als we dat doen, verleggen we de schaarste naar de mensen met de kleinste portemonnee.

En het moet al helemaal niet ten koste gaan van de unieke sociale huurwoningen in Het Schip. Het is treurig dat een riant betaalde bestuurder (jaarsalaris 242.000 euro) van de ooit socialistische corporatie Eigen Haard dat onlangs wél hartstochtelijk bepleitte in een eigen nieuwsbrief.

De groep mensen die afhankelijk is van betaalbare sociale huur groeit. Ik doe daarom een klemmend beroep op Eigen Haard. Bescherm de bijzondere identiteit van Het Schip. Houd Het Schip sociaal. Houd de stad betaalbaar.

Raadslid van de SP Erik Flentge Beeld Rink Hof
Raadslid van de SP Erik FlentgeBeeld Rink Hof
Meer over