Han Lips

Bert Maalderink mag de voetbalverslaggevers bijscholen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Studio Sport.

Han Lips
Studio Sport Beeld NPO 1
Studio SportBeeld NPO 1

Je weet het, en toch is het schrikken. Twee weken lang keek Lips de Olympische Spelen, waar het enthousiasme hoogtij vierde.

Of het nu Erik 'Dat is toch prachtig' Dijkstra en Mart 'Wij hebben allemaal geen idee wat 4 honderdste is' Smeets waren aan de DWDD-tafel of de gortdroge onderonsjes tussen Herman van der Zandt en Bart Veldkamp in de Hilversumse NOS-studio: het plezier spatte ervan af.

Verslaggevers Bert Maalderink en Jeroen Stekelenburg kregen de één na de andere bron van euforie voor hun microfoons en waren zelf scherp als een mes. De sporters hadden er geen woorden voor, maar vonden ze toch.

Esmee 'Ik heb wel lekker geschaatst' Visser en Suzanne 'Dit is echt niet normaal' Schulting, maar ook Sjinkie 'Ik kan wel zielig lopen doen, maar heb het aan mezelf te danken' Knegt.

Kjeld Nuis, die eerder beweerd had dat de Olympische race 'ook gewoon een wedstrijd is' kwam daar na zijn winst op de 1500 meter op terug. "Dat is gewoon indekken man, met al die kutvragen van jullie."

En dan staat ineens Erik ten Hag bij Arno Vermeulen.

De scherpte ontbrak in de eindfase, maar als collectief stond het goed.

Phillip Cocu zag na winst op Feyenoord de titel binnen bereik. "Niemand is belangrijker dan het team. We gaan nog negen wedstrijden knokken."

PSV-uitblinker Steven Bergwijn voegde toe: "We moeten gewoon alles winnen."

De plichtmatigheid, de totale desinteresse. Lips zou graag zien dat de lesstof van de mediatrainingen volledig wordt opgeschud. Meer Nuis, minder Ten Hag. En Bert Maalderink mag de voetbalverslaggevers bijscholen.

Het toppunt was Twentetrainer Gertjan Verbeek, na wéér een Twentse nederlaag. "Het is goed of slecht en ­excuses tellen niet."

Dan liever geen woorden.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over