Han Lips

Beroepsbrabo Joep Schreuder zat al in de PSV-bus

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Als Joep Schreuder in Studio Sport wat schorretjes klinkt, weet je het wel: die heeft gejuicht.

Han Lips
Niet dat Joep ook maar een poging deed om het breiwerkje van zijn schouders te schudden Beeld NPO 3
Niet dat Joep ook maar een poging deed om het breiwerkje van zijn schouders te schuddenBeeld NPO 3

Het was een bad in de menigte. Hè, hè, eindelijk thuis. Terug in Eindhoven, tussen de fanatieke PSV-aanhang, fleurde Joep Schreuder weer helemaal op. Er zat al enige sleet op zijn stem. Die heeft gejuicht, dacht Lips nog. Betrapt! Tijdens zijn kruisgesprekje met Tommie Egbers werd hem een PSV-sjaal omgehangen. En niet dat Joep ook maar een poging deed om het breiwerkje van zijn schouders te schudden.

Joep was de dag nota bene begonnen in Doetinchem, bij de wedstrijd van Ajax. Na afloop had hij Frank de Boer en Ajaxaanvoerder Davy Klaassen nog een paar stekelige vragen mogen stellen, met de suggestie dat het allemaal niet meevalt als ze een keertje niet winnen, simpelweg omdat Ajax zo vaak wél wint. Kortom, het provinciaalse calimerocomplex van beroepsbrabo Joep, maar dan binnenstebuiten gekeerd en gecentrifugeerd op 1400 toeren. "Waarom heeft Ajax het eigenlijk weggegeven?" vroeg hij Klaassen nog. Die vond dat ook een rare vraag.

Joep bevond zich al weer in de slipstream van de PSV-selectie toen die bij Ravenstein Brabant binnenreed. Op een afrit van de A50 kreeg PSV de echte kampioensschaal overhandigd van een KNVB-functionaris. Omdat Ajax de gedoodverfde kampioen was, had PSV een replica gekregen, vandaar. Maar Joep was wel verdacht snel ter plaatse. Het zal toch niet waar wezen: zat Joep in de spelersbus?

Maandagavond wordt het niet meer verwachte kampioenschap in Eindhoven groots gevierd. Of hij erbij is, vroeg Tom nog. Joep bleef het antwoord schuldig, maar zijn triomfantelijke grijns sprak boekdelen.

(Sorry, Joep. Lips reageert het Ajaxechec even op jou af, zoals jullie van buiten '020' Studio Sport graag Studio Ajax noemen vanwege de veronderstelde voorkeur van Hilversum voor ons aller Ajax. Moeten we niet doen. Maar het lucht wel lekker op, eigenlijk.)

Meer over