Han Lips

Bekende Nederlanders uit hun comfortzone - check!

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Opium op Oerol.

Han Lips
BN-ers op Oerol zijn doorgaans uit hun comfortzone Beeld -
BN-ers op Oerol zijn doorgaans uit hun comfortzoneBeeld -

Of er nu een WK of een EK Voetbal zonder Oranje is, een zekerheid heeft Lips: zodra het toernooi is begonnen, duikt Cornald Maas onder in een duinpan op Terschelling om Opium op Oerol te presenteren. Gisteren was de eerste aflevering van alweer het tiende seizoen.

Lips vinkte de vaste elementen snel af: kortpittige kapsels en windjacks - check! Bekende Nederlanders uit hun comfortzone - check!

Die BN'ers waren dit keer Ilse Warringa en Diederik Ebbinge, bekend van De Luizenmoeder, en documentairemaker Ruben Terlou, van Door het Hart van China. Warringa kwam al twintig jaar op Oerol, maar voor Ebbinge en Terlou was het wel de eerste keer. Ebbinge gaf toe dat hij zich altijd tegen een verblijf op Oerol had verzet "in zo'n tentje. Maar ik zit nu in een luxehotel, waarvoor dank!"

De gasten moesten wel iets terugdoen: twee voorstellingen recenseren. Een van die voorstellingen was Reverse, dat vorig jaar al op het Over het IJ-festival in Amsterdam-Noord was te zien. De gimmick van Reverse is dat de deelnemers achteruitlopen met een koptelefoon op. Ze eindigen in een container.

Terlou noemde het 'misschien wel het mooiste wat ik ooit heb gezien' - grote woorden voor zo'n bereisde programmamaker. Hij trachtte zijn ervaring toe te lichten: "De tijd wordt niet meer als lineair ervaren en aan het eind wordt die tijd je afgenomen."

Dat verhelderde niet veel.

Ook Warringa vond het een louterende ervaring terwijl Ebbinge erna zelfs niet meer bang was voor de dood: "Ik ga er bijna naar verlangen."

Lips had vooral het gevoel te luisteren naar de analyse van een wedstrijd die hij niet had gezien: je had erbij moeten zijn om het te kunnen begrijpen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over