Han Lips

Beau zuchtend en zwetend door het brandend zand

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Beau van Erven Dorens blijft vriendelijk en dankbaar in de woestijn des doods.

Han Lips
Beaufort Beeld RTL 4
BeaufortBeeld RTL 4

Een voettocht van honderd kilometer door de snikhete woestijn was inderdaad een van de weinige dingen die Beau van Erven Dorens nog niet had gedaan op televisie.

Dus daar ging Beau, in het gezelschap van een knorrige kameel, een kaart, een kompas en een camera die hij had meegekregen om de geleden ontberingen te kunnen vastleggen voor zijn nieuwe programma Beaufort.

Uitputtingstelevisie
Het leverde prachtige uitputtingstelevisie op. Beau speelde zijn rol van Lawrence of Arabia overtuigend. Hij werkte zich zuchtend en zwetend een weg door het brandend zand, bekende voor elk reclameblok dat hij het helemaal niet meer zag zitten en vergat daarbij niet te vermelden dat hij eigenlijk last heeft van zwakke knieën. De kameel liep grijnzend achter hem aan.

Dat een blik op internet leerde dat de Jordaanse woestijn des doods van Beau op allerlei sites wordt aangeprezen voor actieve wandelvakanties, deed gek genoeg geen afbreuk aan het avontuur, dat als een extreme uitdaging werd verkocht.

Dat is televisie, en dat is ook het handelsmerk van de presentator die meer flops dan tops aflevert, maar dat onveranderlijk vol overgave en zelfspot doet.

Oprecht dankbaar
En met vriendelijkheid, een eigenschap die in deze tijd niet genoeg kan worden geprezen. Of het nu ging om de begeleiders in het basiskamp die hem hielpen met de voorbereidingen, of om de Jordaanse familie die hij onderweg tegenkwam en die hem op thee trakteerde: Beau is oprecht dankbaar voor alle gastvrijheid en wekt de indruk dat ook te zijn als de camera's uit zijn.

Alle ontberingen in de woestijn ten spijt: als Beau met een koe door de Krimpenerwaard was gaan lopen, was het ook goed geweest. Maar televisie heeft zo zijn eigen wetten, en daarom daalt hij volgende week als beginnend speleoloog af naar het middelpunt der aarde. Sterkte Beau!

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over