Plus

Bacardi Lemon of Limón

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Tussen de Belangrijke Onderwerpen waar een krant zich mee bezig dient te houden, zit ook weleens een totaal marginale discussie die toch een heleboel mensen in de greep houdt.

De gierende oorwurmzomerhit van Mart Hoogkamer bijvoorbeeld: Ik ga zwemmen. Hoe schrijf je de songtekst van dat nummer op in de krant?

Dit is de kwestie: Hoogkamer zingt ‘Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon,’ maar Bacardi Lemon is geen ding. Officieel heet de drank Bacardi Limón.

Taalpuristen, er werken er veel bij Het Parool, kozen ervoor de officiële Bacardispelling aan te houden in krantenberichtjes over het lied. ‘Zomerhit: zwemmen in Bacardi Limón’, stond zodoende als kop boven een stukje.

Allemaal feitelijk zeer juist, maar dat rijmt natuurlijk voor geen meter. In een later stuk (yep, er wordt veel geschreven over dit lied) werd het daarom toch maar ‘Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon’. Volgens de laatste berichten zullen we het bij Het Parool ook zo blijven schrijven: met Lemon in plaats van Limón.

Aardig is dat dezelfde discussie ook bij de makers van het lied gevoerd moet zijn, want in de clip van Ik ga zwemmen is een Bacardifles te zien waarop het logo is vervangen door een afbeelding van Hoogkamer, met de woorden Bacardi Lemón. (Voor wie het wil controleren: het shot begint op 00.08 minuut).

Met die schrijfwijze rijmt de boel natuurlijk nog steeds niet (door de streep op de ó zou je het woord moeten uitspreken als lem-món, met de klemtoon op de tweede lettergreep, en niet als lèm-men, met de klemtoon op de eerste lettergreep zoals Hoogkamer het zingt), maar daar hebben we het verder maar niet over.

Meer over