Han Lips

Ashley (13) moest zingen alsof ze een bootvluchteling was

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Marco Borsato en Tooske Ragas met hun nieuwe talentenjacht Jij & Ik.

Han Lips
null Beeld EO
Beeld EO

Kinderen in oorlogsgebieden lopen voortdurend allerlei gevaren, maar de Nederlandse kids hebben het ook niet makkelijk. Sinds Kinderen voor Kinderen moeten ze voortdurend opdraven in talentenjachten als The Voice Kids en andere gelegaliseerde vormen van kinderarbeid.

Woensdag was het weer zover bij Jij & Ik, een talentenjacht/inzamelingsactie voor War Child bij de EO met Marco 'War Child' Borsato en Tooske 'brulboei' Ragas.

Marco en Tooske hadden voor de gelegenheid zelfs een bril op gezet. Tooske leek door haar bril én haar geblondeerde kapsel sprekend op wijlen Lous Haasdijk, maar door haar volume op oorlogssterkte wist Lips zeker dat zij het was.

En Lips zag erbarmelijke situaties. Ashley (13) moest vanuit een boot zo hard mogelijk zingen, alsof ze een bootvluchteling in nood was. Want ja: talentenjachten, die win je met net zo hard zingen als Tooske spreekt.

Ook erg was dat Angela Groothuizen haar dochter Lola had meegenomen naar een vluchtelingenkamp in Libanon. Daar woonde het Syrische meisje Lulu, dat naar een zingende Angela moest luisteren. Lips kon het bijna niet meer aanzien en -horen.

Intussen was in Nederland de arme Esmée (9) niet ontspannen genoeg voor haar optreden en dus werd ze in het Vondelpark blootgesteld aan een lachtherapeut met verschillend gekleurde bretels. Geen voorbijganger greep in bij deze kindermishandeling. En Janae (11) moest onvoorbereid optreden in de Ziggo Dome. Ook al zo zielig.

Uiteindelijk wonnen de lelieblanke Stella met haar rollende Kinderen voor Kinderen-R en haar vader David Jij & Ik.

Enfin, alles voor het goede doel. Maar Lips had medelijden met al die zielige kinderen in de hele wereld die helemáál niet het podium op willen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over