Han Lips

Antoinette Hertsenberg is Superman en Spiderman in één

Han Lips
null Beeld Tros
Beeld Tros

De wereld van Antoinette Hertsenberg bestaat uit twee soorten mensen: oplichters en mensen die opgelicht worden. Nou ja, er is nog een derde categorie, een selectieve club waartoe zij, Clark Kent en Peter Parker behoren: de redders in nood. Zonder hen zou de wereld allang zijn afgegleden naar een middeleeuwse samenleving met analoge én digitale struikrovers en kwakzalvers. Levensgevaarlijk dus.

Gisteren nam Hertsenberg het op tegen een tegenstander van formaat. U denkt nu misschien: Bernard Madoff? Bashar al-Assad? Vladimir Poetin? Nee, daar komt zij echt haar bed niet meer voor uit. Hertsenberg heeft een loepzuiver moreel kompas en weet ook wel dat ze voor die vier ton per jaar écht het verschil moet maken.

Dus nam ze het op tegen de zon. Dat kan dus echt niet, wat dat ding daar boven in de lucht aan het doen is. Tienduizenden Nederlanders schijnen elk jaar huidkanker te krijgen en dat kan zo niet langer. Want de zon veroorzaakt ook nog eens huidverkleuring, vroegtijdige huidveroudering en huidverzakking. Een Amerikaanse expert verkondigde zelfs stellig: 'Zolang er daglicht is, is er zonschade.'

Toch had Hertsenberg nu ook een probleem voor zichzelf gecreëerd, want de zon heeft geen directeur of woordvoerder die ze op de pijnbank kon leggen. En dus luidde haar advies: smeer je dagelijks in met veel zonnebrandcrème (minimaal factor 30), ook in de winter. Dat zal 'm leren, die rotzon.

Han Lips is sinds begin jaren '90 tv-criticus bij Het Parool. Hij is te bereiken via: hanlips@parool.nl

Meer over