'Amsterdamse D66 heeft veel geleerd van de PvdA'

Hoe doet D66 het in het nieuwe stadsbestuur? Weinig verrassend niet heel anders dan de PvdA, stelt communicatiestrateeg Kaj Leers.

Kaj Leers
13 juni 2014: een deel van het nieuwe college van Amsterdam met (vlnr) Abdeluheb Choho (D66), Eric van der Burg (VVD), Kajsa Ollongren (D66), Simone Kukenheim (D66), Laurens Ivens (SP), Pieter Litjens (VVD). SP'er Arjan Vliegenthart en D66'er Udo Kock ontbreken op de foto. Beeld Rink Hof
13 juni 2014: een deel van het nieuwe college van Amsterdam met (vlnr) Abdeluheb Choho (D66), Eric van der Burg (VVD), Kajsa Ollongren (D66), Simone Kukenheim (D66), Laurens Ivens (SP), Pieter Litjens (VVD). SP'er Arjan Vliegenthart en D66'er Udo Kock ontbreken op de foto.Beeld Rink Hof

Veel zou anders worden na de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar. In de campagne was sprake van bestuurlijke arrogantie van de PvdA in en buiten het stadhuis en die moest doorbroken worden. In juni werd de Partij van de Arbeid voor het eerst in decennia gewipt als bepalende partij in het centrum van de Amsterdamse macht en trad er een nieuw stadsbestuur aan van D66, VVD en SP.

Zes maanden later kan geconcludeerd worden dat die 'bestuurlijke arrogantie' gewoon hoort bij wat coalitiepolitiek heet, want veel is hetzelfde gebleven in de Stopera. Oppositiepartijen slaan zich triomfantelijk op de borst met hun zure gelijk. Ook deze coalitie tikte de stadsbegroting dusdanig dicht dat de meeste moties en amendementen van de oppositie afgewezen werden. De grootste oppositiepartij, de PvdA, trok tijdens de begrotingsbehandeling nog het hardst van leer.

Touwtjes van de geldbeurs
Waarschijnlijk was men eventjes vergeten dat in de afgelopen decennia PvdA-coalities ook de meeste voorstellen van de oppositie torpedeerden. Sla de archieven van Het Parool er maar op na. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat een oppositiepartij elk jaar klaagt dat de coalitie alles vooraf dichttimmert.

Leg dit PvdA'ers voor en schoorvoetend geeft men na enig blazen over aartsvijand D66 toe dat ja, inderdaad, het nu niet veel anders is dan toen zij de baas waren. Nu is D66 de baas. En hoe doet die partij het? Weinig verrassend niet heel anders dan de PvdA. Je kunt zeggen dat D66 één en ander heeft afgekeken van de sociaaldemocraten.

Als grootste partij trok D66 net als de PvdA de touwtjes van de geldbeurs naar zich toe en de partij nestelde zich als arbiter tussen twee andere partijen in de coalitie in. Franklin Roosevelt wist het al: 'Plaats twee of drie partijen in conflicterende posities, waardoor jij op kunt treden als de scheidsrechter.' Waarvan akte.

Accentverschillen
Ook de politieke spelletjes worden niet geschuwd. Springt SP-wethouder Laurens Ivens uit de band over de hoogte van de sociale huur, dan trek je hem in een wethouderlijke achterkamer samen met de VVD even het vel over de neus. Of haal je even vier miljoen euro uit zijn budget, gevolgd door een troostende schouderklop. Stemt de SP in de raad ergens tegen? Dan verzin je een procedureel trucje, laat de SP-fractievoorzitter als een Gekke Henkie de klappen vangen en je gaat weer verder.

En net als de PvdA toen gebruikt D66 het altijd in de spotlights staande Amsterdam af en toe als drumstel om politiek herrie te maken in Den Haag. Zoals met de raadsenquête naar de stadsfinanciën waarmee men Lodewijk Asscher op de korrel neemt, immers de gedoodverfde opvolger van Diederik Samsom als leider van aartsvijand PvdA. En ondanks de aanwezigheid van stadsdelenhaters SP en VVD in de coalitie houdt D66 de bestuurscommissies gewoon overeind - waarschijnlijk omdat D66 in veel stadsdelen nu de baas is. Ook erg des PvdA's.

Wat overblijft zijn accentverschillen in beleid. Precies zoals de kiezer het bedoelde, en dat heeft D66 feilloos aangevoeld.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over