Patrick Meershoek. Beeld Artur Krynicki
Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Amsterdam had het perfecte draaiboek voor een corona-Floriade

PlusPatrick Meershoek

Patrick Meershoek

Wordt het de gft-bak of nog een scheutje Pokon? In Almere wordt donderdag de knoop doorgehakt over het wel of niet doorgaan van de Floriade in 2022. De organisatie van de internationale tuinbouwtentoonstelling verliep de afgelopen jaren allesbehalve soepeltjes, en nu is er ook nog de wereldwijde uitbraak van corona bijgekomen. Een moeilijk besluit: stoppen is dramatisch, doorgaan riskant.

Almere won acht jaar geleden de kandidatuur voor de Floriade, en liet daarmee onder meer Amsterdam achter zich. De hoofdstad had al twee succesvolle edities van het evenement op zijn naam geschreven, die van 1972 in het Amstelpark en die van 1982 aan de Gaasperplas. Voor de Floriade van 2022 wilde Amsterdam terug naar Zuidoost om tussen de flats de toekomst van de stadslandbouw te laten zien.

Het vernieuwende voorstel had indertijd geen schijn van kans, maar wie het bidbook nu nog eens doorbladert, kan alleen maar tot de conclusie komen dat Amsterdam het perfecte draaiboek had aangeleverd voor een Floriade in tijden van corona. Geen evenement op een afgesloten terrein, maar een bezoek aan een groene wijk met daktuinen, verticale tuinen, groenteteelt in gebouwen en, vooruit, een reuzenrad.

Het thema en de aanpak sluiten helemaal aan op de nieuwe inzichten die de laatste maanden onder invloed van de crisis gemeengoed zijn geworden. Dat het beter is om groenten en vlees uit de buurt te eten dan voedsel dat een halve wereldreis heeft moeten maken om op het bord te belanden. Dat een stad ook levendig en interessant kan zijn zonder drommen bezoekers uit verre landen.

Amsterdam was indertijd zo enthousiast over de eigen plannen dat, nadat de felicitaties aan Almere waren overgebracht, het bidbook niet in de papierbak verdween. Een deel van de voorstellen keerde terug in een project dat De oogst van de Floriade heet. Allemaal erg ambitieus, met onder de meer de bouw van een groen tophotel met een tropische aankleding en een bloemenexpo naast het station.

Het bestuur maakt plannen, journalisten kijken wat ervan terechtkomt. Het is mijn droeve plicht om u te vertellen dat van alle prachtige groene voornemens helaas weinig tot niets terecht is gekomen. Geen tropisch hotel, geen bloemenexpo. Ook geen voedselinformatiepunt trouwens, net zo min als het beloofde belevingsgroen. Een voedselbos is er alleen voor de kleine groep liefhebbers van een frisse salade van brandnetels, bladeren en boomschors.

Het is gek hoe dat soms gaat met zulke projecten. Een wethouder stapt op, een ambtenaar verhuist naar een andere stad, en voor je het weet maakt niemand zich nog sterk voor de zaak. Zonder dat er een officieel besluit aan te pas is gekomen, eindigde ook De oogst van de Floriade als de krulvaren in de hoek van de studeerkamer: kurkdroog en wachtend op water dat niet meer komt.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over