PlusColumn

Amin Younes, lansridder uit het land van Ajax

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Namens het voetbalgekke Napels kraaide het dagblad Il Mat­tino victorie, toen na een lange, winterse krachtsinspanning de zaak rondkwam: Amin Younes speler van Napoli! De voetballer kwam uit Het Land van Ajax, een aanvaller van de lancieri, de lansridders.

Lancieri is in Italië de bijnaam van Ajax. De gehelmde man in het logo zag men ooit aan voor een lansridder en toen men er ­achterkwam dat het om een Griekse held ging, liet men het misverstand ongemoeid. Het klonk zo mooi, toch?

Een speler van Ajax naar ­Napoli is groot nieuws in Italië en dat zegt veel over Ajax' mondiale status. Ajax... Petje af. Napoli is koploper in de ­Serie A en speelt verreweg het mooiste, avontuurlijkste voetbal. In de Maradona-stad vol overdrijving, waanzin en dromen zorgt dat voor euforische sferen.

Op de verkenningstocht langs het stadion San Paolo en bij de keuring van Younes-de-lansridder was Il Mattino ter plekke. Geen detail ontging de reporters. Maar tot ieders verbijstering ging het plotseling mis.

Om privéredenen keerde Younes terug, de transfer ging niet door. Zijn de 'privéredenen' van Younes een dekmantel? Ik neem aan van niet, ik ben in dergelijk geval liever naïef dan wantrouwend. Geen Younes in stadio San Paolo, maar in elk geval tot aan de ­zomer in de Arena.

Vorig seizoen was Younes een belangrijk aanvalswapen. Na het traumatische moment met Nouri, keerde Younes terug van vakantie om bij zijn team te zijn. Een nobel staaltje van loyaliteit.

Indirect sneed hij zichzelf in de vingers. Het gebrek aan rust leidde tot vormverlies, terwijl zijn plaatsvervanger het publiek betoverde. Younes werd een vergeten speler, niemand treurde om zijn vertrek, de betoonde loyaliteit speelde geen rol: een verguisde lansridder.

Younes' terugkeer na twee Na­politaanse dagen zou Ajax zomaar veel goeds kunnen brengen. Een frisse geest, een loyale houding naar zijn teamgenoten en een vrije ­motivatie.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over