PlusColumn

Amin Younes is van de ladder getuimeld

Dick Sintenie
Dick Sintenie Beeld Wolff
Dick SintenieBeeld Wolff

Het mooiste van voetbal is de onvoorspelbaarheid. Dat het Nederlands elftal ineens met 3-0 wint van Europees kampioen Portugal en dat verdediger Matthijs de Ligt dan bij twee doelpunten de aangever is.

Of dat Davy Pröpper, vertrokken bij PSV als een flegmatieke, bescheiden aanvallende middenvelder, in een half jaar bij Brighton & Hove Albion blijkt te zijn uitgegroeid tot een zelfverzekerde controlerende middenvelder, die als een soort Andrea Pirlo doodgemoedereerd het spel verdeelt.

En wat te denken van Ryan Babel, die op zijn 31ste, dertien jaar na zijn debuut in Oranje, nu ineens een vaste waarde in de nationale ploeg lijkt te worden. De aanvaller is heel lang uit beeld geweest, ook door de eigenzinnige keuzes die hij maakte in zijn carrière.

Twee jaar geleden voetbalde hij nog voor Al Ain, in de Verenigde Arabische Emiraten, normaal gesproken een eindstation voor uitgerangeerde profvoetballers. Maar niet voor de loeisterke Babel, een serieuze topsporter die bij het Turkse Besiktas aan een tweede voetballeven is begonnen.

De Ligt, Pröpper, Babel - ze zijn bezig met een klimmetje op de sportieve ladder. Maar die ladder naar de top is wankel en de treden zijn soms spekglad. Voor je het weet sta je weer met beide benen op de grond.

Op de dag dat Oranje won van Portugal hoorde Amin Younes van trainer Erik ten Hag dat hij dit seizoen geen beroep meer zal doen op de aanvaller, die niet voor honderd procent met zijn aandacht bij Ajax is.

Younes is van de ladder getuimeld. Uitgegleden op weg naar Napoli, een winterse transfer die hij zelf om onduidelijke reden op het laatst blokkeerde.

De Italiaanse club rekent na de zomer alsnog op zijn komst en schermt met getekende contracten, maar Younes weet van niets. Dat mondt ongetwijfeld uit in een juridisch gevecht en een troosteloze zomer voor de voetballer, die het WK met Duitsland op zijn buik kan schrijven.

Dick Sintenie is sportverslaggever bij Het Parool, en schrijft elke dinsdag een column over Ajax. Reageren? d.sintenie@parool.nl

Meer over