PlusMaarten Moll

Als Martin Brody uit Jaws speur ik naar een vin

Maarten Moll
Maarten Moll Beeld Sjoukje Bierma
Maarten MollBeeld Sjoukje Bierma

Een hert. Een specht. Ooit zag ik ’s nachts een das doppinda’s eten bij ons vakantiehuisje op de Veluwe. Daar houdt het wel op.

Uren door een verrekijker geprobeerd in de Pyreneeën een beer te ontwaren.

Als wildedierenspotter heb ik nog wat in te halen. Dan zou je kunnen beginnen met de Big Five van Amsterdam. Jawel, die bestaat. Gehaald uit Het Amsterdamse beestenboek (2015), samengesteld door vier stadsecologen. Daar komen ze:

1. De vos. (Tot in het hart van de stad gezien.)

2. De gierzwaluw. (Vooral in de binnenstad.)

3. De ringslang. (Ga kijken op de IJdijken in Oost.)

4. De zeehond. (‘Eén of twee waarnemingen per jaar.’)

5. De ijsvogel. (Niet moeilijk waar te nemen ‘als je de plekken kent. En het geluid’.)

Mijn Amsterdamse score: nul uit vijf. Bedroevend, al zal ik heus gierzwaluwen hebben gezien, denkend dat het zwaluwen waren. Of andere vogels.

Maar ik had nu een kans om alles goed te maken, want in de Amstel zou een walvis zijn waargenomen. Die kans liet ik me niet ontnemen. Een walvis in Amsterdam!

Nou ja, walvis… Een bruinvis. Uit de onderorde der tandwalvissen. Maar toch een walvis.

Ik moest meteen aan de poema denken, die jaren geleden in Nederland zou zijn gezien.

Zomer. Broodje aap. Komkommertijd.

Komt bij: niemand had een foto of een filmpje van de bruinvis weten te maken. Dat moest ik dat dan maar doen. Alhoewel ik de kans klein achtte, ging ik het toch proberen. Op safari dus, naar de Amstel.

Nee. Op de drukke Amstel, met al die bootjes en zwemmers, was het uitgesloten dat alleen ik de bruinvis zou spotten, en dat was eigenlijk wel de bedoeling van de expeditie. Een unieke waarneming.

De bruinvis had ergens de verkeerde afslag genomen, las ik, en was zo de Amstel opgezwommen. Dan had hij of zij ook bij de Omval zo de afslag Weespertrekvaart hebben kunnen nemen.

Ik fietste naar de Omval. (Nee, ik zag onderweg niet ‘toevallig’ een vos en een ijsvogel.) Vervolgens reed ik tussen de Omval en de Duivendrechtsebrug een paar keer heen en weer langs het water. Het was er veel rustiger dan op de Amstel.

Als Roy Scheider in de rol van politiechef Martin Brody in Jaws speurde ik naar de vin van het roofdier.

Na een halfuurtje was het enthousiasme waarmee ik was begonnen er wel af en stopte ik met de dwaze en hopeloze voorstelling. Soms zijn geniale ideeën wat minder geniaal dan je denkt.

Gelukkig zijn er tot nu toe ook geen foto’s of filmpjes van de bruinvis opgedoken.

Ik ga me eerst maar eens verdiepen in de gierzwaluw.

Reageren? m.moll@parool.nl

 
Meer over