Han Lips

Als je moeder ineens met Wilma zoent op de Gay Pride

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Ouders uit de Kast.

Han Lips
Ouders uit de Kast Beeld NPO 3
Ouders uit de KastBeeld NPO 3

Ouders uit de Kast begon met puberhorror. Geen kind vindt het leuk om via Facebook te vernemen dat mama een nieuwe partner heeft. En al helemaal niet als ze dat wereldkundig maakt door te poseren op de Gay Pride, innig zoenend met ene Wilma.

Daar kwam nog eens bij dat ze haar zes kinderen had grootgebracht in de Biblebelt met de waarschuwing dat zelfs de Donald Duck en de televisie uit den boze zijn.

Alleen haar twee oudste dochters, Dionne (20) en Ger­maine (23), hadden zich verzoend met de coming-out na 25 jaar huwelijk.

Die hakte erin, dat spreekt vanzelf.

Zelfde verhaal bij het tweede van in totaal zes gezinnen die door Ouders uit de Kast zijn gevolgd.

Hun na 23 jaar homoseksueel gebleken vader gaf zijn dochters het gevoel dat hij zich terugtrok uit hun leven. Alsof hij niet leek te beseffen hoe hard de scheiding bij hen aankwam. Alsof ze moesten kiezen ­tussen papa en mama.

Lips werd er eerst wat sceptisch van. Maakte de homoseksualiteit van de ouders nou zo veel verschil? Was een scheiding na al die jaren niet net zo tragisch geweest zonder coming-out?

Pas toen Germaine het uitlegde, werd het Lips duidelijk. Ouders uit de Kast is niet alleen een knappe portretten­serie, het leed dat interviewer Sofie van den Enk laat zien is echt een verhaal apart. "We gingen aan alles twijfelen," vertelde Germaine.

Dat haar moeder zei dat ze 25 jaar ongelukkig was geweest, sloeg ook de bodem weg onder hun bestaan. "Want toch zijn wij er. Maar hoe dan? Hadden wij er dan niet moeten zijn?"

Weer wat geleerd, door die grote, boze televisie.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over