PlusColumn

Als Davy Klaassen straks weggaat, zal Ziyech groeien

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Hakim Ziyech heeft gelijk. Het is professioneel dat hij aangaf dat hij rust nodig had.

Toen ik las dat dit de reden was dat hij niet speelde tegen FC Kopenhagen, groeide mijn waardering voor Ziyech juist meer. En weer, want ik liep al een tijdje op hem te vitten.

Achteraf bleek dus dat hij gewoon moe is. En dat is niet zo gek. Hij loopt zo veel meer dan bij FC Twente. Ik las ergens zo'n vier km per wedstrijd meer, en dat soms twee keer per week. Dus in plaats van 1 x 8 km, 1 of 2 x 12. Dat scheelt nogal. Hij moet daarbij ook meer vuil werk oplossen. Ook dat is vermoeiender.

Maar tot mijn verbazing begonnen er allemaal halve bejaarden te zemelen dat hij dan ook niet klaar is voor een grotere competitie. En daarbij het gebruikelijke geouwehoer van supporters over zijn salaris en wat zij daar allemaal niet voor zouden doen.

Ten eerste heeft Ziyech zelf aangegeven nog niet klaar te zijn voor een grotere competitie, daarom speelt hij bij Ajax. Ten tweede kan je iemand tienduizend, een miljoen of achttien miljoen euro per jaar geven, als het lichaam op is, is het op.

Ziyech zou een vrijere rol heerlijk vinden, toch hoor je hem daar niet over. Hij weet dat hij ook in deze rol moet excelleren om de juiste stap naar het buitenland te kunnen maken. Want in een beter team kun je misschien ook niet op je favoriete positie spelen.

Als Davy Klaassen straks weggaat, zal Ziyech groeien. En als op de zes dan iemand komt die technisch begaafd is als Lasse Schöne maar wel nog meer vuil werk opknapt (denk aan Vurnon Anita) dan hoeven de andere middenvelders wat minder hard te werken. En met zo'n zes kun je prima het avontuur opzoeken door Abdelhak Nouri en Ziyech samen op te stellen. Dan gaan we het beleven.

Dat hoopte ik bij de komst van Ziyech namelijk zo erg. Dat we het eindelijk, eindelijk weer eens gaan beleven.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over