Han Lips

Alles lijkt een sketch in het leven van Arjan Ederveen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Volle Zalen.

Han Lips
Volle Zalen Beeld NPO 2
Volle ZalenBeeld NPO 2

Voor de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Volle Zalen ging Cornald Maas naar Friesland waar acteur en theatermaker Arjan Ederveen (62) de helft van het jaar in een boerderij woont.

"Dit is mijn accu, hier kan ik opladen." De ­andere helft van het jaar woont hij in Amsterdam, want: "In Friesland is het in de winter om vier uur al donker en je kunt niet de hele avond de hond aaien."

Ederveen bezocht de rommelmarkt van Wolvega: "Hele goeie spullen hebben ze hier. Wat moet u voor die K3-­puzzel hebben? Of is hij antiek?"

Het lijzige stemgeluid van Arjan Ederveen moet u er zelf bij denken. Het werd helemaal een geïmproviseerde sketch toen een meisje ­bewonderend op hem af stapte en "Pilatus!" riep, een ­verwijzing naar Ederveens rol in The Passion.

Minder vrolijk was de trieste geschiedenis van de familie Ederveen: twee overleden broers; vader, ooit goochelaar, gestorven aan alzheimer; moeder, ooit ster van ­radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein, nog wel in leven, maar dement.

Dat zijn moeder dement is, vond Ederveen 'stikmoeilijk', maar over zijn eigen aftakeling wilde hij het nog niet hebben: "Dat schuif ik lekker naar voren."

Des te confronterender was het te zien hoe hij tijdens een repetitie van Selma Ann Louis, de musical waarmee hij nu inderdaad 'volle zalen' trekt, zijn tekst steeds vergat.

Terug in rustgevend Friesland concludeerde Ederveen: "Ik ben trotser op wat ik hier bereikt heb, dan op al die voorstellingen. Dat je van een drollenweiland weer natuur kunt maken."

Mooi, maar Lips had toch een beetje het gevoel dat hij naar een nieuwe aflevering van 30 Minuten zat te kijken, de fake documentaires waarin Ederveen ooit schitterde.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over