Plus

Alle chefs diversiteit zijn wit, vrouw en van middelbare leeftijd

Lorianne van Gelder
Lorianne van Gelder Beeld Linda Stulic
Lorianne van GelderBeeld Linda Stulic

De UvA heeft een chef diversiteit gevonden. Anne de Graaf, nu nog docent aan de bollebozenafdeling Amsterdam University College, moet ervoor zorgen dat de UvA niet meer met het schaamrood op de kaken hoeft te vertellen dat er slechts 13 procent studenten met een niet-westerse achtergrond aan de hoofdstedelijke universiteit studeren.

Een universiteit die midden in een stad staat waar al minder dan de helft van de Amsterdammers nog autochtoon te noemen is. En een universiteit waar de mensen die een andere achtergrond hebben zich niet zelden gediscrimineerd voelen.

Een lijvig rapport van de UvA-diversiteitscommissie onder leiding van Gloria Wekker was niet mild over de UvA, die nog net niet racistisch werd genoemd.

Anne de Graaf is een witte vrouw van middelbare leeftijd. Dat moet haast een vereiste zijn voor de functie, want de drie andere Chief Diversity Officers (zo heet dat officieel) in dit land zijn ook wit, vrouw en van middelbare leeftijd.

De Erasmus Universiteit, Universiteit Leiden en de VU gingen de UvA namelijk al voor. Ze zijn ook een stuk diverser dan de UvA.

Het heeft blijkbaar zin, een mevrouw die de universiteit helpt verkleuren. Die ervoor zorgt dat docenten beseffen dat ze niet alleen voorbeelden in casestudy's noemen waarin de mensen Jan en Janneke heten maar ook Achmed en Destiny.

Dat er bewustzijn is over dat het gros van de lesstof westers is, dat er ruimte is voor andere geloven, andere zienswijzen, dat er beter wordt geworven onder biculturele scholieren en dat er ook meer docenten zijn die niet wit en man zijn.

Het lijkt me een lastige taak. Neem nou Harvard, de universiteit der universiteiten. Daar is in 2010 een (overigens zwarte, vrouwelijke) diversiteitsbaas aangesteld. Sindsdien is de topdog van de academische wereld steeds gekleurder geworden met komend jaar de meest diverse groep eerstejaars ooit. De witte student is met 49 procent een minderheid geworden, omringd door Aziatische, Afrikaanse, Latijnse en indiaanse Amerikanen.

Amerikaanse universiteiten kunnen makkelijker hun targets halen, omdat ze selecteren aan de poort. Maar dat toelatingssysteem kijkt ook naar ras en dat mag officieel niet. Wanneer is toelatingsbeleid inclusief en wanneer wordt het racistisch?

Na het triomfantelijke bericht dat Harvard gemengder is dan ooit, volgde het nieuws dat het Amerikaanse ministerie van Justitie onder Donald Trump universiteiten onder de loep gaat nemen.

Sommige universiteiten stellen hogere eisen aan studenten van Aziatische komaf omdat er anders een te eenzijdige populatie zou komen. Ook zijn er rechtszaken van witte studenten die zich gediscrimineerd voelen omdat universiteiten ze niet toelaten.

Ik houd mijn hart vast voor de goede bedoelingen van de academische wereld daar.

Maar voor de UvA zijn dat luxeproblemen, zo ver is die nog lang niet.

Lorianne van Gelder
(1984) is verslaggever en onderwijsspecialist bij Het Parool. In haar column schrijft ze over onderwijs en opvoeding. Reageren? Lorianne@parool.nl

Meer over