Al op dag 1 draaide De Jeugd van Tegenwoordig bijna het ravijn in

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld.

Han Lips
Vjèze Fur had pas vier weken zijn rijbewijs, zag tv-criticus Han Lips. Beeld BNN
Vjèze Fur had pas vier weken zijn rijbewijs, zag tv-criticus Han Lips.Beeld BNN

Met de naam van het programma was geen woord te veel gezegd: De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld bleken inderdaad levensgevaarlijk. Al op dag één draaiden de rappers van De Jeugd van Tegenwoordig bijna het ravijn van de Andes in.

Na een dot gas te veel stond hun auto opeens achterstevoren aan het randje van de afgrond. Ze waren hun ingebakken bravoure meteen kwijt. Willie Wartaal keek maar niet meer naar beneden. "Boem is ho, maar boem is ook dood."

Vjèze Fur zat met een heel klein mondje achter het stuur. Wat wil je? Vier weken zijn rijbewijs en nu dit! Ze gingen door tunnels waar het aardedonker was, met precies genoeg ruimte voor één auto - maar er had best een tegenligger kunnen komen. In de dorpen kon elk moment een peuter de weg op lopen.

De ene dag was het mistig, de andere dag zorgde regen voor gladheid. De Jeugd zat met het zweet in de handen aan het stuur. Het maakt de BNN-twist op een BBC-format meteen veel spannender dan een doorsnee reisprogramma.

Intussen gingen de rappers in Peru óók naar een cocaplantage en een cavia eten met locals, precies zoals Chris Zegers zou doen. Veel spannender ook dan de aflevering in Vietnam, toen Bram Moszkowicz en Wibi Soerjadi het wel heel gezellig hadden op de Ho Chi Minhroute, maar gevaarlijk leek het niet.

In weer een andere aflevering, met Ruud de Wild en Sofie van den Enk, vertelde de laatste nog dat ze een speciale rijcursus had gevolgd ter voorbereiding op hun rit door Madagaskar. Want hoe verantwoord is het om iemand die een maand zijn rijbewijs heeft 4800 meter hoog de Andes in te sturen? Had Freddy niet beter eerst een paar jaar kunnen oefenen op de black spots van de Rozengracht?

Meer over