PlusJaap de Groot

Actie Ajax gevolg van gebrek aan leiderschap

Jaap de Groot
Jaap de Groot Beeld
Jaap de Groot

Gebrek aan leiderschap is op het ­moment de achilleshiel van de ­Nederlandse topsport. Ook wat het voetbal betreft. Al weken wachten de clubs op relevante initiatieven van Eric Gudde (directeur KNVB), Mattijs Manders (directeur Eredivisie CV) en Marc Boele (Coöperatie Eerste Divisie).

Op een plan A, B of C voor het omgaan met de coronacrisis. Diverse scenario’s worden weliswaar met de buitenwacht gedeeld, maar concrete actie blijft uit.

De bom barstte toen de KNVB zich achter het ­besluit van de Europese voetbalunie (Uefa) schaarde om alle nationale competities tot 3 augustus te verlengen. Een prima beslissing voor de vijf rijkste landen, die door extreem hoge claims worden ­bedreigd. In tegenstelling tot Nederland krijgen Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland ­namelijk per wedstrijdronde betaald en daarom ­eisen de televisiepartners geld terug van de ongespeelde duels.

Bij de Premier League, die jaarlijks van Sky Sports en BT Sport 2,7 miljard euro ontvangt, ligt al een terugvordering van 850 miljoen euro op tafel. De crux zit ’m in het feit dat zelfs ­spelen zonder publiek voor de Premier League dan veel inkomsten genereert, terwijl dat in Nederland nauwelijks iets uitmaakt.

Het verwijt van veel eredivisieclubs is dat de KNVB geen maatwerk voor de Nederlandse situatie heeft bedacht, maar als een kuddedier de Europese meute volgt. Verder irriteert het gebrek aan communicatie. Tekenend was donderdag de afwezigheid van KNVB-topman Eric Gudde tijdens de conference call tussen de clubs, net nadat Marc Overmars namens Ajax had aangegeven dat de competitie per direct moest worden beëindigd.

Overigens liep de Amsterdamse directeur tech­nische zaken daarmee wel zijn algemeen directeur Edwin van der Sar voor de voeten. Die was betrokken bij besprekingen met andere topclubs, onder meer om het breed gedragen standpunt als collectief naar buiten te brengen. De soloactie van Overmars zorgde binnen dit pact daarom voor irritaties en zal voor Ajax nog een vervolg gaan krijgen.

Intussen is ook in Nederland het proces versneld waarbij de clubs de regie van de bond gaan overnemen . Een ontwikkeling die internationaal al geleid heeft tot besluiten van de Uefa en wereldvoetbal­federatie Fifa om zowel Euro 2020 (Uefa) als het nieuwe Fifa World Cup Clubs 2021 uit te stellen. Net zoals de Uefa met het rekken van de competities tot 3 augustus de kant van de Premier League, Primera Division, Serie A, Ligue 1 en Bundesliga heeft ge­kozen.

In ons land doet een groot deel van de eredivisie nu hetzelfde richting de KNVB. Daarmee het signaal afgevend dat op het huidige niveau men niet meer zit te wachten op bestuurders van het kaliber Gudde, Manders en Boele. Types die niet in staat zijn in het groot te denken en de autoriteit missen om de boel te mobiliseren. Daarom doen de clubs dat nu zelf.

Jaap de Groot schrijft wekelijks een column over sport in Het Parool.

Reageren? j.degroot@parool.nl.

Meer over